Ruski embargo na uvoz hrane iz Europe, kao dio odgovora na sankcije koje joj je EU nametnula zbog ukrajinske krize, mogao bi Europu stajati pet milijarda eura na godinu, stoji u internom dokumentu koji je na uvid dobio Reuters.

Rusija, koja je drugo najveće tržište hrane za EU, nakon SAD-a, 6. kolovoza je proglasila jednogodišnju zabranu uvoza europskog voća i povrća, mliječnih proizvoda i mesa, odnosno gotovo polovicu ukupnog izvoza hrane iz EU u tu zemlju.

Veliki izvoznici voća i povrća, poput Poljske i Nizozemske, već osjećaju posljedice embarga i Europska komisija traži načine kako bi seljacima kompenzirala gubitke i pronašla nova tržišta za te proizvode.

Njemačka, koja je bila predvodnica u donošenju odluke EU-a glede sankcija Rusiji, također ima problema kao jedan od najvećih izvoznika mesa i mliječnih proizvoda.

“Ukupne restrikcije koje trenutačno provodi Rusija mogle bi ugroziti trgovinu vrijednu pet milijarda eura”, stoji u dokumentu koji je u srijedu predstavljen Europskoj komisiji u Bruxellesu.

Vrijednost ukupnog izvoza hrane iz EU-a u Rusiju prošle je godine iznosila 11,8 milijarda eura, a proizvodi na koje se odnosi trenutačni ruski embargo u tom su iznosu sudjelovali s 5,1 milijarda eura, napominje se.

Ministri poljoprivrede zemalja članica EU u petak će se sastati u Bruxellesu kako bi razmotrili moguće odgovore na ruski embargo na uvoz hrane iz EU. (SEEbiz / Hina)