S tržišta povučene Alnaturine loptice od prosa

Trgovački lanac dm-drogerie markt povukao je s hrvatskog tržišta dva proizvoda Alnature.

Alnaturine loptice od prosaEko loptice od prosa i eko loptice od prosa s kikirikijem, u pakiranjima od 75 grama, zbog prisutnosti tropanalkaloida u pojedinim serijama iz predmetne grupe proizvoda, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede na svojim internet stranicama.

Ministarstvo u obavijesti o povlačenju i opozivu navodi kako je putem HR RASFF sustava zaprimljena obavijest Europske komisije o povlačenju određenih vrsta proizvoda iz grupe proizvoda Alnatura loptice od prosa.

Temeljem provedenih samokontrola subjekta u poslovanju s hranom tvrtka Alnatura GmbH iz Njemačke utvrdila je prisutnost tropanalkaloida u pojedinim serijama iz predmetne grupe proizvoda.

Budući da zakonski nisu propisane dozvoljene koncentracije tropanalkaloida u hrani, na temelju procjene rizika EFSA-e (Europska agencija za hranu), a uzimajući u obzir moguće nuspojave, kao i činjenicu da ostale serije mogu sadržavati tropanalkaloide, tvrtka Alnatura iz preventivnih razloga povlači navedene proizvode s tržišta.

Tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka, a mješavine nekih od tropanalkaloida tvore atropin.

Negativni učinci atropina uvjetovani su unesenom količinom i očituju se u poremećaju parasimpatičkog živčanog sustava kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice.

Može doći do proširenja i paralize zjenica, poteškoće govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suhe i tople kože. Kod djece dolazi i do povišene temperature.

I dm je na svojim internet stranicama objavio kako je iz predostrožnosti povukao Alnaturine loptice od prosa u kojima je proizvođač, redovnim ispitivanjem proizvoda, utvrdio prisutnost tropanskog alkaloida u tragovima.

“Federalni institut za procjenu rizika Njemačke (BfR) 2013. godine utvrdio kako nema slučajeva u kojima je konzumiranje proizvoda s tragovima tropanskog alkaloida utjecalo na zdravlje”, navode iz Ministarstva poljoprivrede

Iz dm-a mole kupce koji su kupili Alnaturine eko loptice od prosa ili eko loptice od prosa s kikirikijem da ih ne konzumiraju te da ih vrate u najbližu prodavaonicu dm-a, gdje će im biti osiguran povrat novca.  (SEEbiz.eu)