SAD: Padaju rekordi u predbožićnoj potrošnji

Tijekom vikenda nakon Dana zahvalnosti, što je tradicionalan početak predbožićne kupnje u SAD-u, potrošnja je dosegnula nove rekorde. Najava je to dobre blagdanske sezone, piše HRT.

Tijekom tog vikenda potrošena je 59,1 milijarda dolara ili gotovo 13 posto više nego lani, objavila je Nacionalna maloprodajna federacija (NRF). NRF je predvidio da će uoči i tijekom blagdanske sezone prodaja u SAD-u biti za 4,1 posto veća nego dosad.

Na tzv. crni petak, dan poslije Dana zahvalnosti, zabilježen je pad prodaje u klasičnim prodavaonicama za 1,8 posto (promet je iznosio 11,2 milijarde dolara), ali je taj minus nadoknađen i premašen na internetu, na kojem je prvi put potrošeno više od milijardu dolara.

Internetska prodaja je dosegnula 1,04 milijarde dolara, što je rast od 26 posto u usporedbi s istim danom prošle godine, piše Reuters.

Amazon.com je ovog petka bila najposjećenija maloprodajna web stranica ostvarila je najveći godišnji rast broja posjetitelja. Slijedili su Walmart, Best Buy, Target Corp. i Apple.

Najviše su prodavani digitalni sadržaji, što uključuje e-knjige, digitalnu glazbu i spotove, i to 29% više nego prošle godine.

E-trgovina čini manje od 10 posto ukupne trgovine na malo u Americi. No, u tom se segmentu ostvaruje puno brži rast nego u tradicionalnoj trgovini jer kupce privlače niže cijene, jednostavnost, brža dostava i veći izbor. (HRT, Banka.hr)