SAD: Potrošačke cijene pale drugi mjesec zaredom

Američko ministarstvo rada izvijestilo je u četvrtak da je indeks potrošačkih cijena, najpozornije praćen vladin barometar inflacije, pao u svibnju za 0,2 posto, nakon 0,1-postotnog pada u travnju

Potrošačke cijene pale su u svibnju u Sjedinjenim Državama drugi mjesec zaredom, s tim da su im glavni uteg bili troškovi energije.

Američko ministarstvo rada izvijestilo je u četvrtak da je indeks potrošačkih cijena, najpozornije praćen vladin barometar inflacije, pao u svibnju za 0,2 posto, nakon 0,1-postotnog pada u travnju.

To je najveći pad otkad su potrošačke cijene pale za 0,7 posto u prosincu 2008. To je bilo vrijeme kada je najgora recesije od 1930-ih potpirila strah od deflacije. Zemlju tada nije pogodila deflatorna spirala, pa vjerojatno neće ni sada, kažu ekonomisti.

Deflacija je opasna i definirana je kao opći dugotrajan pad ne samo cijena roba u trgovinama, već i nekretnina, dionica i plaća. Posljednji ozbiljan slučaj deflacije u Americi zabilježen je tijekom Velike depresije 1930-ih.

Temeljne cijene koje ne uključuju promjenjive cijene energije i hrane porasle su u svibnju za 0,1 posto, nakon što su u travnju stagnirale.

Cijene hrane stagnirale su dok su cijene energije pale za 2,9 posto.

U odnosu na prošlogodišnji svibanj potrošačke su cijene porasle za 2,0 posto. Ako se izuzme hrana i energija, cijene su na godišnjoj razini porasle za 0,9 posto.

Cijene hrane bile su u svibnju više 0,7 posto u odnosu na isti mjesec lani dok je energija na godišnjoj razini poskupjela 1,1 posto. (H)