sarajevska-pivara-midiSarajevska Pivara d.d. jedna je od deset kompanija u BiH koja sudjeluje u projektu Nacionalni program čistije proizvodnje (National Cleaner Production Programme – NCPP) u BiH.

Cilj projekta je unaprjeđenje efikasnosti korištenja prirodnih resursa i poboljšanje okolišnih rezultata kompanija u BiH.

Pogone Sarajevske pivare posjetili su domaći stručnjaci i članovi Međunarodnog konzorcija koji su napravili prvu analizu proizvodnog procesa Sarajevske pivare.

“U Sarajevskoj pivari stalno radimo na uštedi resursa i energije te poboljšanju mjera koje vode ka čistijoj proizvodnji. Učešće u ovom projektu je za nas zaista značajno, jer ćemo u suradnji s domaćim stručnjacima napraviti detaljnu analizu proizvodnog procesa te provesti mjere koje će dovesti do smanjenja emisije štetnih plinova, efikasnijeg korištenja prirodnih resursa, poboljšanja dobrobiti zaposlenika i lokalnih zajednica te povećanja produktivnosti,” rekao je izvršni direktor Sarajevske pivare d.d. za proizvodnju, kontrolu kvalitete, održavanje i energetiku Ernin Ališić.

Projekt implementira Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) uz financijsku podršku Vlade Republike Slovenije, a njegovo provođenje podržalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ovaj projekt doprinijet će održivom industrijskom razvoju u BiH, te povećanju zapošljavanja i prihoda kroz implementaciju praksi i politika Efikasnog korištenja resursa i čistije proizvodnje (Resource Efficient and Cleaner Production – RECP), priopćeno je iz Sarajevske pivare. (oslobodjenje.ba)