Sarajevski kiseljak mogao bi se naći u problemima

Iz Agrokorovih izvora potvrđeno je kako bi usprkos pozitivnom poslovanju temeljenom na kvalitetnoj proizvodnji problema mogao imati Sarajevski kiseljak jer je ta tvrtka bila jamcem za neke kredite koje je ranije podizao Ivica Todorić.

S pravne strane dionice Kiseljaka nisu založene no moguć je scenarij po kojemu bi netko svoj dug pokušao naplatiti tužeći tu tvrtku pred sudovima u BiH.

Sarajevski kiseljak na ovaj je način podijelio sudbinu brojnih drugih tvrtki koje su bile zalogom velikih kredita podizanih kako bi se ulagalo – kako je to kazao izvor iz Agrokora – u sve i svašta.

Ilustracija toga su činjenice o otvaranju različitih tvrtki poput putničkih agencija ili poliklinika, ali i ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju koja su se pokazala neprobitačnim.

Nakon provedenih analiza utvrdilo se kako je Agrokor zapravo najveća poljoprivredna tvrtka u Europi po broju hektara obradivih površina. Riječ je o ukupno 35 tisuća hektara površina pod zasadima a takvo što ne postoji ni u Francuskoj.

Sve te investicijske avanture od strane koncerna “vukle” su na godišnjem nivou samo kamate od 300 milijuna eura pa uz takav dug i tvrtke koje pozitivno posluju počnu posustajati.

“Kada smo analizirali situaciju pred nama se otvorio pakao”, kazao je u četvrtak u Sarajevu Agrokorov izvor koji je želio ostati anoniman.

U privremenoj upravi koncerna sada se svi nadaju kako bi Mercator mogao biti sidrom spasa barem u slučaju tržišta BiH i Srbije jer je restriktivni ugovor o njegovoj kupnji onemogućio da ga se optereti pretjeranim dugovima.

Upravo stoga Mercator kao zdravi dio grupacije sada treba preuzeti Konzumovo poslovanje u BiH. Planovi za to su izrađeni, provode se dodatne analize, a ključna je suglasnost banaka koja se još očekuje. (SEEbiz/N1 info)