Sardina: Kroz IPARD do 250 mil. kn vrijednog pogona za preradu ribe

U investiciji je HBOR sudjelovao sa 187 milijuna kuna, odnosno 70 posto, dok su preostalih 30 posto vlastita ulaganja bračke tvrtke Sardina iz Postira

U Postirama na Braču danas je otvoren novi objekt Tvornice za preradu proizvoda ribarstva tvrtke Sardina, koji se prostire na više od 15 tisuća četvornih površine i u koji je investirano 250 milijuna kuna.

U toj investiciji, kako je rečeno, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) sudjelovala je sa 187 milijuna kuna, odnosno 70 posto, dok su preostalih 30 posto vlastita ulaganja, a investicija je realizirana u okviru IPARD programa.

Novu je tvornicu otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je istaknuo kako je ribarstvo važna strateška grana hrvatskog gospodarstva te da je tvornica na Braču najveća investicija u ribarstvo od osamostaljenja Hrvatske.

Jakovina je posebno naglasio Sardinin izvoz u Japan, a očekuje kako će novosagrađeni objekt pridonijeti povećanju prihoda i s drugih tržišta. Naglasio je kako će Hrvatskoj kao članici EU-a do 2020. biti na raspolaganju 40 milijuna eura godišnje iz ribarstvenog fonda i oko 333 milijuna eura godišnje iz fonda za ruralni razvoj.

Sardina, po riječima predsjednika Uprave te tvrtke Mislava Bezmalinovića, izvozi 70 posto svojih proizvoda, a izgradnjom nove tvornice izvoz će se povećati na više od 80 posto. Nova će tvornica, dodaje, zaposliti oko sto novih radnika te će u tvrtki Sardina ukupno biti više od 330 zaposlenih.

Tvrtka Sardina bavi se ulovom, preradom i konzerviranjem ribe te uzgojem proizvoda marikulture na svojim uzgajalištima. Tvrtka trenutno proizvodi oko 17 milijuna konzervi godišnje, 1540 tona proizvoda marikulture (od čega 640 tona bijele ribe te 900 tona tune).

Izgradnjom nove tvornice očekuje se porast proizvodnje na oko 40 milijuna konzervi godišnje, kao i intenzivna proizvodnja novih proizvoda – 15 milijuna proizvoda riblje paštete, 1000 tona slane ribe te 2000 tona smrznute ribe za izvoz. Kapacitet smrzavanja ribe u novoj tvornici je 150 tona ribe dnevno, a kapacitet skladištenja smrznute ribe čak 4000 tona. (HRT)

Prethodni članakRicardo nastavlja s investicijama
Sljedeći članakIkea usporava tempo otvaranja novih trgovina