(Foto: MIB studio)

Svečanom proslavom u Zagrebu te dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama za zajedničko djelovanje, Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske (SUMT), proslavio je deset godina djelovanja.

U prisutnosti brojnih članova Saveza iz svih županijskih Udruga, državnih dužnosnika, poslovnih partnera kao i predstavnika medija, svečana proslava održana je u prostorima Kraš Auditorija.

Od 2009. godine do danas krovna udruga malih domaćih trgovaca ispunila je svoj cilj koji je bio unaprjeđenje položaja i poslovanja malih trgovaca te očuvanje radnih mjesta. Desetljeće kasnije, ravnopravan su partner konkurenciji i dobavljačima, jamac opstojnosti male trgovine i pokretač razvoja bitnog djela hrvatskog gospodarstva, navodi se u priopćenju (SUMT-a).

Prisutnost u petnaest županija, s više od 100 tisuća kupaca dnevno, respektabilne su brojke koje se uvažavaju. Savez broji, 353 članice, 680 trgovina, te više 2500 zaposlenih. Istovremeno bilježe i stalan rast prometa i prihoda članica, te danas iznosi više od 1,8 milijardi kuna.

Robert Fućak (Foto: MIB studio)

Bez obzira na brojke i rast, poručio je predsjednik Saveza Robert Fućak, od države i dalje traže dodatne napore na zaštiti male trgovine u odnosu na strane trgovačke lance, kroz zakonsku regulativu. “Stanje je bolje nego prije deset godina, ali apeliramo na sva resorna ministarstva i institucije, da se aktivnije uključe u rješavanje brojnih problema”, napomenuo je Fućak.

Savez udruga malih trgovaca i dalje će nastaviti svoju osnovnu misiju: potpisivanje što više direktnih ugovora s proizvođačima i dobavljačima te stalno redefiniranje postojećih sporazuma u korist malih trgovaca. Fokus djelovanja usmjerit će također na unifikaciju vizualnog identiteta trgovina unutar Saveza te lansiranje vlastite robne marke.

Još čvršćim međusobnim povezivanjem putem osnivanja novih udruga u svim hrvatskim županijama, te daljnjim razvojem poslovanja i širenja na domaćem tržištu, SUMT će smatraju i nadalje ostati vodeća neovisna organizacija malih domaćih trgovaca.