schlecker-ftedLanac drogerija zapošljava 30 tisuća djelatnika u Njemačkoj i 17 tisuća u inozemstvu, prenosi Deutsche Welle

Njemački lanac drogerija Schlecker je proglasio stečaj. Zbog žestoke konkurencije na tržištu, on već godinama bilježi gubitke, a skupo su ga koštale i loše vijesti o odnosu Schleckera prema zaposlenima, prenosi Deutsche Welle.

Zapravo nije sigurno je li Schlecker u posljednje vrijeme još uvijek bio najveći lanac drogerija u Njemačkoj ili ga je u međuvremenu ipak pretekao DM jer to obiteljsko poduzeće nije obavezno objavljivati svoje poslovne rezultate pa se tako tek raspolaže s podacima o njegovom prometu za 2010. Barem tada je, sa šest milijardi i 550 milijuna eura prometa, još uvijek ostvarivalo gotovo milijardu eura veći promet od svog najvećeg rivala.

Ali trend je pokazivao kako jedino lanac Schlecker gubi mušterije, dok svi drugi lanci u Njemačkoj – DM, Rossmann i Müller – prodaju sve više.

Dodatno opterećenje za poslovne knjige Schleckera je njegova upravo neviđena razgranata mreža poslovnica. Dok se putuje Njemačkom, stječe se dojam kako baš u svakom selu stoje crkva, pekarnica, mesar – i Schlecker. Štoviše, obzirom na 14.000 poslovnica u Europi (koliko ih je bilo 2007.), veća je mogućnost da u selu nema crkve, nego filijale ovog koncerna.

Na početku je još bilo lako
I u gradovima je gustoća filijala ponekad poprimala apsurdne razmjere pa ima mjesta gdje su na samo nekoliko stotina metara udaljenosti čak dvije ili tri filijale.

Jer Schlecker je zapravo bio prvi koji je, još u sedamdesetima i osamdesetima prošlog stoljeća, počeo stvarati mrežu filijala. To se onda još isplatilo, ali i bez konkurencije drugih lanaca drogerija su u međuvremenu tu i “obični” dućani koji također nude sredstva za kozmetiku i čišćenje, baš kao i malo živežnih namirnica kakve se obično nalaze u drogerijama.

Ta pionirska djelatnost na području masovne prodaje je značila da je Schlecker zauzimao i razmjerno malene prostore – i da u svim tim desetljećima nije potrošio baš previše novaca u njihovo uređenje.

Ali ono što je Schlecker možda najskuplje koštalo je bio njegov odnos prema zaposlenima. Kada su i mediji počeli pisati o lošim radnim uvjetima i mizernim plaćama koje dobivaju zaposlenici, mušterije su okrenule leđa Schleckeru. To je, na primjer, znao iskoristiti lanac DM: on je već više puta nagrađivan kao jedan od najboljih poslodavaca Njemačke – i njegov promet već godinama uporno raste.

Promjene – i otkazi
Ovaj imperij vodi bračni par, Anton i Christa Schlecker – i zaposlenici u drogerijama redovito strepe kad se približava petak. Jer onda oni napuštaju centralu u Ehingenu u Švapskoj i obilaze poslovnice. To znači da gazda može osvanuti na vratima – bilo gdje, i provjeriti što se dešava u podružnici.

Ali i u obitelji Schlecker se očito dešava smjena generacija i dolaze njihova djeca, kćer Meike i sin Lars. O toj obitelji se zapravo malo zna, jer izbjegavaju javnost nakon tragičnog događaja 1987. Tada su i sin i kćer oteti i pušteni su tek nakon što su roditelji platili gotovo deset milijuna tadašnjih maraka kao otkupninu.

Ali i Schleckeri dobro znaju kako se mora mnogo toga promijeniti u lancu drogerija jer je na kocki čitavo životno djelo njihovog oca. Već godinama traje zatvaranje malenih i nerentabilnih poslovnica.

Drogerija Schlecker ima oko tri tisuće filijala u Austriji, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Češkoj, Poljskoj i Portugalu, ali izgleda da su mnogo veći problem tisuće filijala u samoj Njemačkoj. Njih ima još uvijek više od sedam tisuća, mada se i dalje najavljuju zatvaranja.

Schlecker je odlučio promijeniti imidž – u svim pogledima. Stari plavi znak drogerije je zamijenjen svijetlim, s više boja, a prije svega mlađi naraštaj Schleckera ustraje i u drugačijem, mnogo boljem odnosu prema zaposlenicima.

No sve to očito nije bilo dovoljno: već sredinom siječnja je list Manager javio kako Schlecker traži investitore i kako su “svi modeli mogući” da bi se zaustavili gubici kakvi se pišu iz godine u godinu.

Vijest o “planiranom” stečaju Schleckera je među glavnim vijestima u njemačkim medijima – konačno, on i zapošljava 30 tisuća djelatnika u Njemačkoj i onda još 17 tisuća u inozemstvu.

Ali u svim tim vijestima još nema informacija o planovima sanacije – i da li je već možda nađen neki investitor kojeg zanima najveći lanac trgovina u ovoj zemlji. U svakom slučaju je najavljeno kako će se zasad nastaviti s poslovanjem i kako predstoji sanacija tvrtke. (Deutsche Welle)