Odašiljači i veze, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Ericsson Nikola Tesla, Cemex Hrvatska i dm-drogerie markt Hrvatska dobitnici su nagrada za društveno odgovorno poslovanje Indeks DOP-a.

Dodjela nagrada upriličena je u sklopu 6. nacionalne konferencije o društveno odgovornom poslovanju koja je jučer održana u hotelu Esplanade Zagreb.

“Zajednička inicijativa Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj pod nazivom Indeks DOP-a, koji služi gospodarskim subjektima za samovrednovanje u primjeni društveno odgovornih praksi, tijekom proteklih sedam godina prepoznata od strane gospodarskih subjekata kao alat koji prvenstveno koristi za vrednovanje dragovoljnih aktivnosti koje nadilazi obveze definirane zakonskom regulativom. Više nego ranije, navedeni pristup potreban je u smislu osnaživanja gospodarski održivih djelatnosti”, rekla je pomoćnica direktora Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić.

Također je naglasila kako dobri poslovni rezultati više nisu jedino mjerilo za vrednovanje uspješnosti tvrtke, već se uspješnima smatraju ona poduzeća koja istodobno podjednako brinu o svom ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju. Iskoristila je također priliku istaknuti kako su sva poduzeća koja su ovih godina odlučili pristupiti popunjavanju upitnika Indeks DOP-a uložili značajan trud te im na istom čestitala.

Ova nagrada je nastala s namjerom da se istaknu hrvatska poduzeća koja razumiju i na pravi način implementiraju društveno odgovorno poslovanje. Cilj Indeksa DOP-a je omogućiti pouzdanu godišnju usporednu procjenu najuspješnijih hrvatskih poduzeća s obzirom na njihovu odgovornost i primjenu načela održivog poslovanja. Nagrada afirmira najbolje domaće prakse, a poduzećima olakšava praćenje učinaka u ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dimenziji kao i izvještavanje o DOP-u.

U kategoriji velikih poduzeća nagradu je dobio Jadran galenski laboratorij, u kategoriji srednjih poduzeća Hartmann d.o.o., a u kategoriji Malih poduzeća Globetour Event.

Dobitnik Indeksa DOP-a u kategoriji javnih poduzeća je Odašiljači i veze d.o.o. Dobitnik Indeksa DOP-a za najveći napredak je Hrvatska banka za obnovu i razvitak, dok je dobitnik Indeksa DOP-a u kategoriji odgovorne politike i prakse u radnoj okolini Ericsson Nikola Tesla.

Cemex Hrvatska je dobitnik Indeksa DOP-a u kategoriji odgovorni odnosi sa zajednicom, dok je dm-drogerie markt Hrvatska dobitnik u kategoriji odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem.

Indeks DOP-a je metodologija koja omogućuje sveobuhvatan uvid u društveno odgovorne prakse poduzeća te njihovu usporedbu u odnosu na rezultate drugih poduzeća u Hrvatskoj.

Ocjenjuju se aktivnosti u šest područja, a to su: usmjerenost poduzeća na ekonomsku održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja u poslovnu strategiju, odgovorne politike i prakse u radnoj okolini, odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem, DOP u tržišnim odnosima i društveno odgovorni odnosi sa zajednicom.