Sezona u Americi podbacila, sok od naranče postaje ‘vrijedan zlata’

Na svjetskim burzama su mešetari proteklih dana upravo navalili na sok od naranče. Ali ne u kantini – nego na parketu. Jer, dva događaja su uzrok da je cijena odletjela za 17% u samo jednom tjednu!

Prvo je stigla procjena američkog ministarstva poljoprivrede: iako je Florida u Americi sinonim za sunce i toplo vrijeme, 2009. je bila hladna, bilo je i mraza, a nije bilo dovoljno kiše. Suša se produljila sve do svibnja i to znači da će i urod najvažnijeg poljoprivrednog proizvoda te regije biti znatno manji nego što se moglo očekivati. A glavni proizvod je – naranča! Tamo se prošle godine ubralo 162,4 milijuna sanduka naranči, jer je godina bila veoma dobra. Ove godine se očekivalo oko 150 milijuna sanduka, ali prazne grane na beskrajnim plantažama naranči u Floridi svjedoče kako će plantažeri biti sretni ako izvuku i 136 milijuna sanduka – gotovo petinu manje od očekivanog.

Već i to je uzbudilo maštu na parketima za kupnju “na poček”, pretpostavljajući da će to uzrokovati pad ponude i povećanje cijena na svjetskom tržištu, ali stigla je još jedna, za spekulante još bolja vijest. Florida i Sjedinjene Američke Države jesu jedni od najvećih proizvođača naranči na svijetu – ali su sa svojih oko 12 milijuna tona godišnje, tek na drugom mjestu. Na prvom, s preko 18 milijuna tona naranči godišnje je – Brazil! A tamo već duže traju napetosti među plantažerima i “bezzemljašima”, poljoprivrednicima koji se osjećaju zakinutima jer su sva područja, koja su u pravilu oteta od prašume, zaposjeli “veliki”. Politička pobjeda sadašnjeg predsjednika te zemlje da Silve je i plod obećanja kojeg je on dao “bezzemljašima” i podrške koju je od njih primio.

Ali od izborne pobjede je proteklo već prilično vremena, a obećanja “pravednog” rješenja nisu ispunjena. Zato je oko 300 obitelji “bezzemljaša” zauzelo najveću plantažu naranči u Brazilu, oko 300 kilometara sjeverozapadno od Sao Paula. Na njoj je oko milijun stabala naranči, a za nju se brine tvrtka Cutrale koja je pak i najveći proizvođač soka od naranči na čitavom svijetu. Brazilski mediji javili su i da su neka stabla uništena, a prosvjednici su ovog četvrtka (8.10) prekinuli opsadu. Ipak, događaj je potresao i svjetska tržišta sirovina i još više uzbudio maštu spekulanata, jer u Brazilu ni na političkoj razini ovaj problem još nije riješen.

S druge pak strane, na burzama se ukazuje kako se i ukupno tržište sirovina oporavlja. Mnogi ulagači, nakon što su se opekli u drugim sektorima, opet se vraćaju na to tržište. Kako je objavio Barclay Capital, u trećem kvartalu je tamo bilo uloženo 224 milijardi dolara, što je čitavih pedeset milijardi više nego na početku godine. To pak smatraju jasnim izrazom povjerenja ulagača u sektor sirovina – i uvjerenje kako će one ubrzo biti još više cijenjene, jer će se i gospodarstvo oporaviti. (Nacional)