SIAL: Lider među sajmovima

sial-hall-largeNajavljujemo i predstavljamo najveći svjetski sajam industrije hrane – SIAL 2010 u Parizu

Upravo završeni Jesenski međunarodni zagrebački velesajam u pravoj je mjeri dao odraz hrvatske gospodarske zbilje, koju u najvećoj mjeri karakterizira nedostatak povjerenja. A upravo je to ono što se najteže stječe i najlakše gubi. Sajmovanje je već stoljećima jedan od osnovnih načina tržišnog predstavljanja, mjesto je susreta i sklapanja novih poslova, a u današnje vrijeme ta krilatica vrijedi više nego ikada.

Inovacija, inovacija, inovacija… čuje se sa svih strana. Ponavljamo to poput papiga, često misleći kako to uvijek vrijedi za druge, a ne i za nas same. A naprotiv, inovativnost u pristupu jednako vrijedi kako za proizvođače, u ovom slučaju izlagače, tako i za sajmove, pa bi organizatori domaćih izložbenih manifestacija mogli ponešto naučiti iz primjera kako se to u svijetu radi.

S tom dobronamjernom mišlju najavljujemo i predstavljamo najveći svjetski sajam industrije hrane – SIAL, koji se održava u Parizu od 1964. godine.

Svijet hrane i pića
Međunarodni sajam prehrambene industrije – SIAL 2010 održat će se u Parizu od 17. do 21. listopada te će okupiti cjelokupnu svjetsku prehrambenu industriju, od maloprodaje, trgovine na veliko, proizvodnje, distribucije, ugostiteljstva, usluga i drugih sektora.

sial-program-largeSajam se održava svake dvije godine, a da je riječ o lideru među sajmovima u prehrambenoj industriji dovoljno govori podatak kako je 2008. godine SIAL posjetilo gotovo 150 tisuća posjetitelja iz 185 zemalja.  Ove godine predstavit će se rekordnih 5600 izlagača iz 105 zemalja, što pokazuje kako prehrambeni sektor oživljava nakon lanjskih turbulencija. Osnovni naglasak ovogodišnje izložbe stavljen je na inovaciju u svim segmentima, ali i na problematiku održivog razvoja.

Vodeći ljudi prehrambene industrije i maloprodaje tako će imati priliku dobiti uvid u aktualne trendove vezano uz politiku socijalne odgovornosti i zaštite okoliša te najbolje prakse upravljanja u prehrambenom sektoru, što se prije svega odnosi na biorazličitost, emisije štetnih plinova, ekološki prihvatljive proizvode i ambalažu. Sajam u svojoj organizaciji također nudi ture posjeta najinovativnijih pariških trgovina i restorana te ekskluzivna stručna predavanja.

Izlagači i posjetitelji
Kao mjesto susreta vodećih igrača u svjetskoj industriji hrane, SIAL izlagačima daje prigodu za prezentiranje svojih proizvoda i usluga te zaključivanje poslova i otvaranje novih tržišta. Okvirne cijene najma izložbenog prostora kreću od 139 eura po kvadratu za običan štand, 271 euro po m2 za personalizirani štand, dok je za najopremljeniju kategoriju prestige (iznad 50 četvornih metara) potrebno izdvojiti 300 eura po četvornom metru. Minimalna izložbena površina je 15 m2, a izlagači mogu birati i različite kombinacije uređenja štanda.

Za posjetitelje su na raspolaganju bedževi za svih pet dana trajanja sajma, koji se mogu naručiti putem Interneta po cijeni od 90 eura. U redovnoj prodaji cijena jednodnevne ulaznice je 75 eura, a petodnevne 100 eura.

Hrvatski izlagači

Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja organizatori su ovogodišnjeg nastupa hrvatskih izlagača na SIAL-u.

Na izložbenom prostoru površine 50 četvornih metara, smještenom u Paviljonu 1, svojim će se proizvodima predstaviti tvrtke: KRAŠ prehrambena industrija, ZIGANTE TARTUFI (Buje – prerada proizvoda od tartufa), TANGAR (Kaštel Šućurac – proizvodnja i trgovina sirovina za sladoled i slastice), ARBACOMMERCE (Zadar – proizvodnja morskih delicija), DE GEORGIIS (Zadar – vinarstvo, ugostiteljstvo i turizam), MARAN (proizvodnja pršuta), RADOVAN PETROVIĆ (prerada meda). Svi hrvatski izlagači izuzev Kraša bit će smješteni u paviljonu 1C, štand 071, dok Kraš izlaže u paviljonu 5A, štand d188.

KRAŠ 8. PUT ZAREDOM
Zašto ste odlučili nastupiti na ovogodišnjem sajmu SIAL u Parizu?
Kraš 8. put zaredom nastupa na sajmu SIAL jer je to najveći ovogodišnji sajam prehrane, s izuzetnom posjećenošću, što potencijalnih kupaca, što potrošača, tako da koristimo priliku predstaviti naše brendove koji pronalaze svoje mjesto na mnogim zahtjevnim svjetskim tržištima.

Što očekujete od ovogodišnjeg sajma i na koji način se vaša tvrtka namjerava predstaviti?
Na sajmu nastupamo s vlastitim izložbenim prostorom koji predstavlja iskorak u odnosu na dosadašnje nastupe na SIAL-u, s posebnim naglaskom na prezentaciju novih i redizajniranih proizvoda kao nositeljima aktivnosti u idućoj poslovnoj godini. Isto tako očekujemo da ćemo i s već etabliranim proizvodima pronaći nove kanale distribucije na tržištima na kojima smo prisutni, kao i eventualno otvoriti tržišta na kojima dosad nismo bili prisutni. Iako je konditorska industrija samo jednim dijelom predstavljena na sajmu, nastup na sajmu koristimo i za praćenje novih trendova samih proizvoda, načina pakiranja, dizajna i prezentiranja.

Mislite li da će vaš nastup na sajmu opravdati troškove organizacije i puta?

Troškovi nastupa su dosta visoki, stoga u skladu s vremenom koje podrazumijeva ograničene budžete nastojimo prezentaciju i nastup što svrsishodnije osmisliti i voditi računa o troškovnoj komponenti. Zbog prirode posla uspješnost sajma najbolje ćemo procijeniti nakon isteka iduće poslovne godine, no iz prakse dosadašnjih nastupa možemo zaključiti da SIAL našoj kompaniji donese puno dobroga u mnogim segmentima poslovanja pa se nadamo da će tako biti i ovoga puta.