Sindikat trgovine Hrvatske (STH) uputio je danas otvoreno pismo Savezu slobodnih sindikata Slovenije (SSSS) u kojem izražava nezadovoljstvo akcijama SSSS-a protiv Agrokorove ponude za kupnju Mercatora, ističući kako hrvatski sindikati dosad nikad nisu organizirali akcije protiv slovenskih investicija u Hrvatskoj.

trgovina-djelatnice-midiSTH je razočaran jer se SSSS angažirao u organizaciji prosvjeda protiv Agrokora i njegovih partnera, a da prije toga nije želio ni saslušati potencijalnog investitora.

Hrvatski sindikalci podsjećaju slovenske kolege da je Mercator prije nekoliko godina počeo investirati u Hrvatsku te je kupio Getro, Presoflex, Slobodu iz Velike Gorice i dr., a pritom hrvatskim sindikatima nije padalo na pamet poduzimati bilo kakve sindikalne akcije protiv investitora iz susjedstva.

STH je prije 15 godina potpisao kolektivni ugovor s kompanijom Agrokor, kao i kompanijom kćeri Konzum, te od tada smatra tu kompaniju jednim od najboljih poslodavaca, pa mu je spreman dati najbolje preporuke, bilo gdje investirao.

S druge strane, u Mercatoru, kao matičnoj kući tih kompanija u Hrvatskoj, nastojali smo u tri navrata potpisati kolektivni ugovor, ali to do današnjeg dana nismo uspjeli učiniti, što govori o dvostrukim kriterijima Mercatora prema hrvatskim i slovenskim radnicima, ističe STH. Osim toga, u STH-u su nezadovoljni jer su te kompanije izgubile velik broj zaposlenih, kao i položaj na tržištu.

Stoga SSSS-ovu najavu sindikalnih akcija protiv Agrokora u STH-u smatraju neprimjerenom, neprofesionalnom i nesindikalnom prema jednoj od najuspješnijih i najvećih kompanija u regiji, koja jamči visoku razinu prava radnika Mercatora i koja danas zapošljava preko 40.000 radnika.

STH će sa svojim pismom upoznati i predsjednika Slovenije, predsjednika slovenske Vlade, međunarodnu sindikalnu asocijaciju UNI global union i Europsku komisiju. (H)