Sindikat trgovine Hrvatske je zatražio da se za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane u skladu sa zakonom ograniči radno vrijeme radnicima u trgovini.

Sindikat u priopćenju upozorava da država mora provoditi svoje propise, a sankcionirati one koji ih krše, te ne smije dopustiti nasilje nad prodavačima kojima se, protivno zakonu, produžuje radno vrijeme kako bi poslodavci dodatno zaradili.

“Blagdani koji svima počinju 24. prosinca, a traju do 6. siječnja, trgovcima su najstresnije razdoblje u godini”, ističu u sindikatu jer prodavači nakon završetka radnog vremena odrađuju još dio posla koji ostaje neevidentiran i neplaćen.

Hrvatska ima liberalno radno vrijeme u trgovini od 0 do 24 sata. Pritom radimo puno duže, a zarađujemo puno manje od uređene Europe, tvrdi sindikat.

Tko odlučuje o ograničavanju radnoga vremena i provedbi Zakona o blagdanima i neradnim danima, koji je sklopljen između Svete Stolice i Republike Hrvatske, te o pravnim pitanjima kojima su nedjelje i blagdani utvrđeni kao neradni dani, pita sindikat.

Kontrolira li Porezna uprava uplate izvan radnog vremena, jer Državni inspektorat ne provodi nadzor u tom razdoblju, zbog čega država gubi ogroman novac od neplaćenoga prekovremenog rada, kaže se u priopćenju. (SEEbiz)