Sindikat trgovine: U godini dana 30.000 izgubljenih radnih mjesta

Prodavači koji su zadržali radna mjesta rade sve više i uglavnom s ugovorima na određeno vrijeme, učestali su prekovremeni rad, rad nedjeljom, blagdanom i bez korištenja tjednog odmora, ističe sindikat

U prvom tromjesečju ove godine prihodi su za 15 posto manji u usporedbi s odgovarajućim razdobljem prošle godine, a pad najvećim dijelom proizlazi iz pada prodaje voda i bezalkoholnih sokova.

Sindikat trgovine Hrvatske upozorilo je u povodu Dana trgovaca – 29. travnja, na alarmantno stanje u trgovini u kojoj je u posljednjih 18 mjeseci izgubljeno oko 30.000 radnih mjesta.

Prodavači koji su zadržali radna mjesta rade sve više i uglavnom s ugovorima na određeno vrijeme, učestali su prekovremeni rad, rad nedjeljom, blagdanom i to bez korištenja dana tjednog odmora, ističe sindikat u priopćenju.

Prekovremeni rad prodavača u velikom se broju trgovačkih društava ne evidentira i ne plaća. Državni inspektorat ne sankcionira te nezakonite postupke poslodavaca jer pri nadzoru radnici, zbog straha od gubitka posla, izjavljuju da je njihov rad uredno plaćen ili da ne rade prekovremeno.

“Nagrada” za tu količinu odrađenih sati je prosječna neto plaća prodavača od 3.066 kuna, što je 23 posto niže od službenog prosjeka u djelatnosti trgovine na malo. Takva plaća nije dostatna za pokrivanje niti 50 posto minimalnih troškova života. Osim toga, plaće radnica zaostaju za plaćama radnika za 18 posto.

Koristeći novi Zakon o radu, poslodavci iniciraju izmjene i dopune važećih kolektivnih ugovora, a u pregovorima rade sve veći pritisak na sindikat da pristane na smanjenje ugovorenih materijalnih prava.

U tvrtkama koje nemaju kolektivnog ugovora poslodavci jednostrano smanjuju ili ukidaju stimulativni dio plaće, smanjuju plaće u rasponu od pet do 15 posto, pa i do 30 posto, smanjuju naknadu troška prijevoza, ne isplaćuju jubilarne nagrade i ostale prigodne nagrade.

Sindikat stoga poziva Vladu da odmah poduzme konkretne mjere stvaranjem potpunog zakonskog okvira za sektor trgovine i osigura primjenu postojećih propisa, što bi pridonijelo poboljšanju položaja radnika u trgovini. (H)