Tri nove svjetske medalje za sireve Sir Laguna na natjecanju World Cheese Awards

Sirevi Sir Laguna osvojili su zlato, srebro i broncu na prestižnom World Cheese Awards 2014. natjecanju u Londonu, u konkurenciji 2.700 uzoraka sira iz 40 zemalja svijeta, priopćeno je iz porečke Agrolagune koja posluje u sastavu Agrokora.

Zlatnu medalju, kao najbolji sir u kategoriji specijalnih sireva, osvojio je Sir Laguna miješani sir u orahovom listu. Sir Laguna ovčji sir okićen je srebrom u kategoriji ovčjih specijalnih sireva, dok je brončanu medalju dobio Sir Laguna miješani sir u kategoriji sireva proizvedenih od dvije ili više vrsta mlijeka.

World Cheese Awards najveće je svjetsko natjecanje koje više od 20 godina okuplja brojne proizvođače iz mliječne industrije iz cijelog svijeta, a u ocjenjivanju proizvoda sudjeluje više od 250 sudaca.

Nove svjetske medalje nastavak su sjajnog niza nagrada koje su sirevi Sir Laguna osvojili ove godine na natjecanjima The Nantwich Cheese Show i Global Cheese Awards u Engleskoj.

Prestižne nagrade za sireve Sir Laguna rezultat su kontinuiranih ulaganja u unapređenje proizvodnih procesa i kvalitete proizvoda sirane Sir Laguna, navode iz Agrolagune.

MIJEŠANI SIR U ORAHOVOM LIŠĆU
Tvrdi punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka proizvodi se po tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje metodom prešanja. Tehnološku zrelost postiže nakon 60 dana te se tada omata orahovim lišćem. Miris sira je karakterističan za sireve iz miješanog mlijeka s izraženom notom mirisa po orahu, okus je pun s karakteristikama ovčjeg i kravljeg mlijeka, pomalo slatkast, ali sa specifičnom notom blage i poželjne gorčine izazvane prisutnošću orahovog lišća. Sir se može degustirati kao samostalna delicija, uz aperitiv ili druženja uz čašu vina.

SIR LAGUNA OVČJI SIR
Tvrdi punomasni sir u kojem je uobičajena pikantnost ovčjeg mlijeka vješto ukroćena, tako da će ga voljeti i djeca. U ustima se isprva osjeća oštrina koja odaje pravi karakter sira kao potpuno prirodnog proizvoda istarskih pašnjaka. U sredini prevladava aroma ovčjeg mlijeka, a prema korici izbijaju note svježe trave i začinskog bilja. Prhke je teksture tako da se u ustima ne pretvara u kremu, već zadržava zrnatost koja mu daje lijepu rustikalnu notu.

SIR LAGUNA MIJEŠANI SIR
Miješani tvrdi punomasni sir proizvodi se od kravljeg mlijeka uz dodatak do 30% ovčjeg mlijeka. Skladni spoj ove dvije različite lepeze aroma idealan je za one koji ne vole previše intenzivne ovčje sireve, a ipak vole sir s karakterom, nešto oštrijeg okusa od običnog kravljeg. U njemu se osjećaju blage note ovčjeg mlijeka, ali i “putrasta” aroma kravljeg mlijeka. Ugodne kiseline i slankasta mineralnost glavna su mu značajka. Nešto je prhkije strukture od kravljeg, ali ipak dovoljno elastičan i podatan za rezanje.

PROMO