tv-oglasavanje-sir-ftd-777Na međugodišnjoj razini kategorija sira snažno je poboljšala svoju televizijsku sliku – rastao je broj oglašivača, brendova i proizvoda, Eq. GRP i broj spotova su udvostručeni, a bruto investicija je zabilježila dvotrećinski rast

Analiza oglašavanja kategorije sira provedena je na TV postajama (HTV 1, HTV 2, Nova TV, RTL, Doma TV, RTL 2), za ciljnu grupu Total 4+ koja uključuje sve pojedince u Republici Hrvatskoj starije od četiri godine (maksimalni doseg oglašavanja obuhvaća 4.090.004 potencijalnih recipijenata), koji u kućanstvu imaju barem jedan ispravan TV prijemnik.

sir-bullet-tv-oglasavanjeIstraživanje je metodom peoplemetera provela tvrtka AGB Nielsen istraživanje medija d.o.o. na uzorku od 2.500 pojedinaca u 810 kućanstava.

Varijable u analizi su Eq. GRP na ciljnoj grupi Total 4+. GRP je pritom zbroj rejtinga svakog individualnog spota, dok je Eq. GRP ili 30 sek GRP jednak GRP-u koji bi se ostvario kada bi duljina spota bila 30 sekundi.

Bruto investicija je izračunata na temelju službenih cjenika televizijskih kuća te ne mora označavati stvarnu (neto) investiciju, dok su u izračun uključene sve vrste oglašavanja izuzev telemarketinga – TV prodaje, te samooglašavanja televizija.

Istraživanje se odnosi na period rujan 2015. – kolovoz 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje). Analiza ne uključuje podatke o gledanosti za 26. veljače 2016. godine.

VISOKI RAST
Na međugodišnjoj razini kategorija sira je snažno poboljšala svoju televizijsku sliku bez obzira na to iz kojega kuta gledamo.

Tako je broj oglašivača porastao na tri (Dukat, Agrolaguna i Bohnec), dok je u prethodnih godinu dana na TV-u bio prisutan samo Dukat koji je tada oglašavao dva brenda (Sirela, Galbani) i tri proizvoda, dok je u zadnjih 12 mjeseci njima pridodao i brend President te je ukupno na televiziji predstavio šest proizvoda.

Agrolaguna je pak komunicirala svoj brend Stancija Špin i proizvod istarski sir, a Bohnec je predstavio istoimeni brend i proizvod.

Eq. GRP pokazatelj je praktično udvostručen te je na kraju ovogodišnjeg kolovoza imao vrijednost od 7.267,58%, što je za 99,5% više u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci, dok je broj spotova zabilježio tek nešto slabiji rast od 95%, s lanjskih 3.221 na sadašnjih 6.282. Sve je to pratila i bruto investicija s rastom od 65,3% na ukupno uloženih 46,6 milijuna kuna u odnosu na 28,2 milijuna kuna koliko je uloženo lani u bruto iznosu.

pregled tv oglasavanja predstavnika kategorijeNeupitni nositelj kategorije sira u ovom komunikacijskom kanalu je Dukat koji je u zadnjih 12 mjeseci realizirao bruto investiciju u iznosu od 42,1 milijun kuna ostvarivši rast od 49,3% u odnosu na prethodni MAT.

Još snažnije su rasla druga dva pokazatelja: broj spotova s 3.221 na 6.089, a Eq. GRP s 3.643,45% na 6.677,47%. Agrolaguna iz sastava Agrokor koncerna pridružila se Dukatu u zadnjih 12 mjeseci sa solidnih 4,5 milijuna kuna bruto investicije koje je uložila u emitiranje 172 TV spota ostvarivši pritom Eq. GRP od 562,18%.

Bohnec je sir Ludbreške mljekare “Antun Bohnec” te je svoju simboličnu nazočnost na ovoj listi osigurao ulaganjem nešto više od 19 tisuća kuna u emitiranje 21 spota i uz ostvarenje svega 27,93% Eq GRP-a.

Franciska Perković
franciska.perkovic@nielsen.com
Junior Client Executive
nielsen logo