Osobna potrošnja u Njemačkoj povećana je za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je najveća stopa rasta u zadnje tri godine, dok su državne investicije uvećane 0,6 posto

Oštar rast osobne potrošnje u Njemačkoj više je nego nadoknadio slabe investicije, što je pomoglo njemačkom gospodarstvu da ostvari blagi rast u trećem tromjesečju i izbjegne recesiju, pokazali su u utorak konačni podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Time je Destatis potvrdio prvu procjenu prema kojoj je rast u trećem tromjesečju iznosio 0,1 posto, ako se uzme u obzir utjecaj sezonskih čimbenika.

Osobna potrošnja uvećana je za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je njezini najizrazitiji rast u tri godine, dok su državne investicije uvećane 0,6 posto.

Ukupan doprinos potrošnje rastu BDP-a u trećem kvartalu tako je iznosio pola postotnog boda a pozitivan je doprinos dala i vanjskotrgovinska razmjena, obzirom da je rast izvoza nadjačao rast uvoza, pokazalo je izvješće Destatisa.

Ulaganja u opremu istodobno su smanjena za 2,3 posto, a pad ulaganja zabilježen je i segmentu graditeljstva i dugotrajne imovine. Tako su ulaganja općenito srezala stopu rasta za 0,7 postotnih bodova.

Pad zaliha smanjio je pak stopu rasta BDP-a za 0,5 postotnih bodova ali je dobar signal za četvrti kvartal, sugerirajući oporavak aktivnosti.

Nakon što je u drugom tromjesečju njemačko gospodarstvo zabilježilo pad za 0,1 posto, neki su ekonomisti počeli strahovati da će najveće europsko gospodarstvo zabilježiti pad aktivnosti i u trećem tromjesečju i tako završiti u tehničkoj recesiji, uslijed slabosti u ključnim trgovinskim partnerima poput Francuske i neizvjesnosti povezane s ukrajinskom krizom.

Njemačka je ipak uspjela ostvariti mršav rast i sada se čini da dobiva na zamahu. Dobru vijest predstavlja i najnoviji podatak o poslovnoj klimi iz njemačkog instituta Ifo koji ukazuje na snažno poboljšanje ozračja, nakon višemjesečnog pogoršanja, čemu je pridonijelo i slabljenje tečaja eura na najnižu razinu u dvije godine prema dolaru i pad cijena nafte.

Među pozitivnim čimbenicima izdvajaju se još niska stopa nezaposlenosti, rast plaća i vrlo niske kamatne stope. (Banka.hr / Hina)