Hrvatska se u ožujku ponovo našla u skupini zemalja Europske unije koje su zabilježile rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, čime su odudarale od prosjeka u EU i eurozoni, pokazuju današnje procjene Eurostata.

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u Hrvatskoj u ožujku 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada se smanjila 2,8 posto. Najveći je rast proizvodnje među članicama EU-a zabilježila Irska, za 5,6 posto.

Slijede Danska s 3,1 posto i Slovenija s dva posto. Najveći pad proizvodnje na mjesečnoj razini zabilježili su u ožujku Portugal, za 4,8 posto, Litva, za 3,7 posto, i Švedska, za 2,5 posto.

U prosjeku je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u EU u ožujku smanjena 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porasla je 0,3 posto. Pad proizvodnje zabilježen je u svim segmentima, a najviše se smanjila proizvodnja energije, za 0,6 posto.U eurozoni je proizvodnja pala 0,3 posto, nakon 0,2-postotnog rasta u veljači. Najviše se smanjila proizvodnja intermedijarnih dobara, za 0,8 posto.

Na godišnjoj je razini u Hrvatskoj u ožujku nastavljen rast industrijske proizvodnje, treći mjesec zaredom, iako za osjetno skromnijih 0,7 posto prilagođeno za broj radnih dana. U siječnju proizvodnja je prema podacima Eurostata porasla 2,3 a u veljači 1,6 posto.

Najveći rast proizvodnje zabilježio je Luksemburg, za 13,5 posto, te Rumunjska, za 9,6, i Mađarska za 8,1 posto. Najveći pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini zabilježen je u Nizozemskoj, za 12,5 posto, te Litvi, za 10,2 posto, i Finskoj, za 5,4 posto. (HRT)