madarska-trgovina-midiGrađani Slovačke, druge najsiromašnije članice eurozone, nastoje iskoristiti nagli pad forinte prema euru pa sve više odlaze u šoping u susjednu Mađarsku.

“Transakcije podizanja novca koje su Slovaci zabilježili u Mađarskoj uvećane su za više od 55 posto u protekla tri mjeseca u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, dok su istodobno njihove transakcije putem kartica porasle za 50 posto”, kazao je Stefan Frimmer, glasnogovornik najveće slovačke banke Slovenska Sporitelna.

Slovačka je prva od bivših zemalja Sovjetskog Saveza uvela euro prije tri godine, odnosno 1. siječnja 2009. godine. Time je svoje potrošače dovela u bolju poziciju u odnosu na susjedne zemlje čije su valute oslabjele u vrijeme globalne financijske krize.

“Kupovine u Mađarskoj počinju imati smisla za slovačke potrošače čim se tečaj približi razini od 298 forinti za euro”, kazao je tržišni analitičar iz agencije Terno Lubomir Drahovsky.

Mađarska valuta spustila se na povijesno niske 324 forinte za euro početkom siječnja zbog zabrinutosti da će međunarodni zajmodavci odbiti priskočiti u pomoć Mađarskoj, koja traži kreditnu liniju u iznosu 15-20 milijardi eura.

“Slovaci se fokusiraju na elektroniku i hranu, a obično kupe namirnice za dva tjedna pa se ponovno vrate”, kazao je Drahovsky, dodajući kako slovačke obitelji često kupuju i gorivo na mađarskim benzinskim postajama.

Drugo tradicionalno šoping odredište Slovacima je Poljska, gdje prednost daju kupovini domaćih prehrambenih proizvoda i proizvoda tamošnjih obrta, kazao je Drahovsky.

Ekonomične kupnje Slovaka u inozemstvu štete pak slovačkim maloprodajnim lancima.

“Promet u slovačkoj maloprodaji sada je u padu već tri godine, odnosno otkad smo se pridružili eurozoni, a približno 80 posto toga pada izazvano je kupnjama u inozemstvu”, kazao je Pavol Konstiak iz tamošnjeg udruženja trgovine i turizma.

“Svaki potrošač prvenstveno želi uštedjeti što je više moguće i ne brine ga podupire li time domaće ili strano gospodarstvo”, zaključio je Konstiak. (H)