suhe-smokve-largeSlovenski trgovački lanac Mercator objavio je u ponedjeljak da povlači iz prodaje suhe smokve iz Turske za koje je inspekcijskim pregledom na prijavu potrošača utvrđeno da sadrže koncentraciju aflatoksina koja nije dopuštena pravilima Europske unije.

Riječ je o 250-gramskom pakiranju suhih smokava turskog proizvođača Figsan dis Ticaret iz Izmira. Oni koji su smokve već kupili pozvani su da ih vrate u trgovine.

Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u gotovoj ljudskoj hrani – žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću (posebno kikirikiju), sjemenkama pamuka, i hrani životinjskog podrijetla, posebno mlijeku, ukoliko su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Prošlog i početkom ovog mjeseca bio je je privremeno zabranjen i otkup mlijeka s nekoliko slovenskih mliječnih farmi koje su za stočnu hranu koristile kukuruzni šrot dva domaća proizvođača za koji je ustanovljeno da sadrži aflatoksin u povećanim koncentracijama.

“Slijedom vijesti o povlačenju proizvoda u Sloveniji, obavještavamo javnost kako trgovine Mercatora u Hrvatskoj nemaju proizvod navedenog proizvođača u svojoj ponudi”, izvijestili su danas iz Mercatora Hrvatska.