Slovenija: Nadzorni odbor Mercatora uskoro o dubinskom pregledu

Nadzorni odbor Mercatora idućeg će ponedjeljka odlučivati o tekstovima dvaju sporazuma koji su uvjet Mercatorove uprave da dopusti dubinski pregled (due diligence) svog poslovanja konzorciju potencijalnih kupaca na čelu s koncernom Agrokor, objavili su u srijedu slovenski mediji.

mercator-supermarket-largeKako navodi ljubljansko “Delo”, u slučaju da oba sporazuma na nadzornom odboru budu potvrđena, Mercatorova uprava započet će pregovore s konzorcijem potencijalnih kupaca u kojemu su uz Agrokor još i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodna financijska korporacija IFC, te fond One Equity Partners, ali i s konzorcijem koji prodaje više od polovice dionica Mercatora.

U tom konzorciju, koji raspolaže s 52,10 posto dionica Mercatora, su Nova Ljubljanska banka (NLB), skupina Pivovarna Laško (PL), Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe Adria bank, dioničarski investicijski fondovi NFD 1 i NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), NLB, Pivovarna Union i Radenska.

Mercatorova uprava na čelu s direktorom Žigom Debeljakom sporazumima želi uvesti “sigurnosne mehanizme” za zaštitu interesa skupine i zaposlenih, navodi “Delo”.

Sporazumom s potencijalnim kupcima uprava Mercatora želi definirati način na koji bi nakon prodaje bili zaštićeni interesi zaposlenih u Mercatoru i njihova prava.

Također se želi zaštititi interese Mercatora u slučaju da bi kupoprodajni ugovor bio potpisan, a da do njegove realizacije ne bi došlo, bilo zbog financijskih razloga ili zbog moguće blokade slovenskog ureda za tržišno natjecanje ili agencije za tržište vrijednosnica, navodi “Delo”.

List se pritom poziva na zaključke nadzornog odbora Mercatora koji se sastao u utorak kako bi raspravio o rezultatima poslovanja u prvih devet mjeseci ove godine.

U tom je razdoblju skupina Mercator realizirala 2,18 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 6,7 posto više nego u istom razdoblju lani, te 27 milijuna eura čistog dobitka, što je 3,2 posto manje od lanjskog rezultata u istom razdoblju. Nadzorni odbor zaključio je da su se uvjeti za poslovanje skupine u trećem kvartalu ove godine pogoršali, prenosi “Delo”.

Slovenska televizija objavila je, vezano uz sjednicu Mercatorova nadzornog odbora, da je konzorcij kupaca na čelu s Agrokorom zainteresiran da sljedećih dana dođe do njihova zajedničkog sastanka s upravom i nadzornim odborom Mercatora.

Skupina Mercator također namjerava u iduće dvije godine prodati vlastite nekretnine, procijenjene na 500 milijuna eura, te ih nakon toga uzeti u najam, čime bi bolje iskoristila njihov potencijal za svoj daljnji rast te snizila razinu zaduženosti, objavila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

Projekt u okviru kojega Mercator stranim ulagačima namjerava prodati raspoložive nekretnine koje se nalaze u Sloveniji i Hrvatskoj izveo bi se u skladu sa srednjoročnim gospodarskim planom tvrtke u 2012. i 2013. godini, navodi STA.

Pripremne aktivnosti za prodaju i ponovni najam nekretnina Mercator je započeo u prvoj polovici ove godine izborom konzultantske kuće Cushman&Wakefield iz Londona, koja će popis nekretnina predstaviti potencijalnim ulagačima, priopćili su iz Mercatora, a prenijela slovenska agencija.

U Mercatoru ističu da se predviđeni utržak od prodaje nekretnina namjerava upotrijebiti za smanjivanje zaduženosti tvrtke, kako bi se Mercator omjerom vlastitog i kreditnog kapitala približio omjeru koji imaju njegovi konkurenti na međunarodnom tržištu. (H)