Veći financijski nadzor uplate PDV-a putem fiskalnih blagajni Slovenija će uvesti početkom 2016., a ne s 1. rujna ove godine, kako se ranije najavljivalo, predviđa novi rokovnik s akcijskim planom početka fiskalizacije, što ga je vlada premijera Mire Cerara objavila u ponedjeljak.

Stručna skupina ministarstva financija predložila je da fiskalne blagajne koje će preko interneta biti “online” povezane s financijskom upravom budu obavezne za oko 80.000 tvrtki.

Po nekim se izračunima bi takav način kontrole obračuna i praćenja prometa, te naplate PDV-a mogao povećati proračunske prihode između 50 i 100 milijuna eura godišnje, a o pojedinostima će vlada raspravljati na sjednici ovog tjedna.

Radna grupa slovenskog ministarstva financija predložila je da se u Sloveniji koristi tzv. hrvatski sistem fiskalizacije, odnosno da porezni obveznik podatke o izdanom računu prije njegova izdavanja posreduje centralnoj financijskoj upravi koja će podatke “verificirati” i čuvati radi daljnje kontrole.

Računa se da će početni troškovi fiskalizacije za pojedino uplatno mjesto iznositi najviše 300 eura, što bi se poduzećima vratilo kroz smanjenje porezne osnove u godini kad nabave potrebnu opremu. (SEEbiz / Hina)