Slovenija: U prosincu zabilježena najveća deflacija u ovoj godini

Na godišnjoj razini zabilježena je niska inflacija od 0,7 posto, što je prije svega posljedica pada cijena odjeće, obuće i zdravstvenog osiguranja u prosincu

Potrošačke cijene u Sloveniji u prosincu su ponovo pale, ovog puta 0,9 posto. To je četvrta i najveća mjesečna deflacija ove godine. Na godišnjoj razini u prosincu je zabilježena inflacija od 0,7 posto, navodi slovenski Državni ured za statistiku, a prenose Finance.

U prosincu su najviše pale cijene obuće i odjeće, za 0,5 postotnih bodova. Zbog prosinačkih popusta tkanine su bile jeftinije 8,7 posto, odjeća 7 posto, a obuća 4 posto.

Cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja manje su 0,3 postotna boda , a za 0,1 postotni bod niže su cijene telefonskih i internetskih usluga (1,5%), novih automobila (1,8%), voća (4,1%) i sportske opreme (12,6%).

S druge strane, za 0,1 postotni bod povećane su cijene naftnih proizvoda, povrća i nekih drugih proizvoda.

Ukupan rast cijena bio je skroman i ove godine. To je prije svega posljedica spomenutog pada cijena odjeće, obuće i zdravstvenog osiguranja u prosincu. Na kraju godine inflacija se zaustavila na 0,7 posto, dok je lani iznosila 2,7 posto. Prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je 1,8 posto, naprema 2,6 posto u prošloj godini.

Cijene roba su u prosjeku porasle 0,7 posto, a usluga 0,6 posto. Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su 2,2 posto, dok su polutrajna i trajna dobra pojeftinila 2,4 odnosno 2,3 posto.

I ove godine su u Sloveniji najviše porasli troškovi stanovanja (5,2%), električne energije (12,6%), komunalnih i ostalih usluga (7,7%) i krutih goriva (5,2%), dok je toplinska energija pojeftinila (-2,3%).

Alkoholna pića i duhan u prosjeku su skuplji tri posto – cijene duhana tri posto, a alkoholnih pića 2,8 posto.

Hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su u prosjeku 2,2 posto. Povrće je skuplje pet posto, mlijeko, mliječni proizvodi i jaja 4,3 posto, a meso  2,4 posto. U usporedbi s cijenama prije godinu dana, samo je voće pojeftinilo 1,5 posto.

Značajno su poskupjele financijske usluge (+7,5%), zračni prijevoz putnika (+6,1%), održavanje i popravak vozila (+5,4%), cestovni prijevoz putnika (+5,1%) i novine (+4,3%).

Više su i cijene ugostiteljskih usluga u restoranima i hotelima za 1,4 posto, a zdravstvene usluge skuplje su 0,2 posto.

U protekloj godini cijene odjeće i obuće pale su 2,9 posto, komunikacija 1,5 posto, opreme za kućanstvo 0,9 posto, prijevoza 0,3 posto, a rekreacije i kulture 0,1 posto. Cijene proizvoda i usluga u obrazovanju u prošloj godini ostale su nepromijenjene.

Cijene zdravstvenog osiguranja smanjene su 24 posto.

U 2013. rabljeni automobili pojeftinili su 8 posto, telekomunikacijska oprema 7 posto , a audio, video i hi-fi oprema 5,9 posto.

Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, koji se koristi za usporedbu rasta cijena u EU, iznosi 0,9 posto u prosincu (lani 3,1%), a 12-mjesečni prosječni rast cijena iznosi 1,9 posto ( lani 2,8%). Na mjesečnoj razini indeks je također negativan – cijene su pale 0,5 posto. (Banka.hr)