Slovenija uvodi trgovine za siromašne

U SOS-ovim trgovinama cijene će biti za 70 posto niže nego u običnim trgovinama, pa će u njima šoping moći obaviti isključivo oni koji su pogođeni krizom i čije su platežne mogućnosti nedostatne za preživljavanje

sos-trgovina-3-250Da je ekonomska kriza ozbiljno pogodila Sloveniju, svjedoči i sljedeća vijest: jedna nevladina organizacija, SOS-zadruga, ovih dana otvara u Ljubljani trgovinu za siromašne, dok će još dvije takve trgovine uskoro biti otvorene u Mariboru i Murskoj Soboti. U SOS-ovim trgovinama cijene će biti za 70 posto niže nego u običnim trgovinama, pa će u njima šoping moći obaviti isključivo oni koji su pogođeni krizom i čije su platežne mogućnosti nedostatne za preživljavanje.

Slovenci prosječno zarađuju 900 eura mjesečno, no prema statističkim podacima proizvodnja je pala za 16 posto, a narudžbe za čak 40 posto, zbog čega je vlada pribjegla smanjenju radnog tjedna na 36 sati, kako bi se smanjila rekordna nezaposlenost.

Prva trgovina za one s najnižim primanjima u Ljubljani bit će otvorena 16. ožujka, a ostale dvije u Mariboru i Murskoj Soboti do kraja mjeseca, dok će uskoro, najvjerojatnije do kraja godine, kako najavljuje predsjednik uprave SOS-zadruge Alan Jurakovič, biti otvoren cijeli SOS-ov lanac trgovina u drugim slovenskim gradovima.

Najsiromašniji će u SOS trgovinama šoping moći obaviti samo s posebnim karticama, koje će dobiti u suradnji SOS-zadruge i državnih centara za socijalni rad i ureda za nezaposlene. Naime, pravo na kartice imat će oni koji su i inače korisnici socijalne pomoći, a imaju prihode niže od 500 eura na mjesec. Prema utvrđenim pravilima, četveročlana obitelj moći će u SOS trgovini kupiti robe u vrijednosti od 60 eura, a ako je obitelj ima više članova, limit će se povećavati za 10 eura po osobi. Svaka kartica imat će svoj kod, kojim će se u svakom trenutku moći očitati koliko je od mjesečnog limita potrošeno, ne bi li se izbjegla mogućnost zloupotreba. Kartica će se odnositi na cijelu obitelj, a njome će moći kupovati svi njezini članovi.

sos-trgovina2Drugi limit odnosi se na ograničenje u kupovini pojedinog proizvoda. Drugim riječima, neće biti moguće, primjerice, kupiti 100 kilograma tjestenine za 60 eura. Oni koji ne budu mogli doći po namirnice, bit će im dostavljane, kao i u romska naselja. Najsiromašniji će dobivati posebne pakete za siromašne, s najosnovnijim kućnim potrepštinama.

Projekt počiva na suradnji velikih proizvođača, poput Ljubljanskih mlekarni ili najvećeg pekara Žito, bez čije pomoći ne bi bilo moguće siromašnim građanima ponuditi osnovne proizvode po takvim cijenama.

Proizvodi u SOS trgovini neće biti nekvalitetniji od onih u »običnim« trgovinama, no često će se raditi o robi kojoj uskoro istječe rok upotrebe ili će pak biti riječ o proizvodima s oštećenom ambalažom, što, međutim, neće utjecati na kakvoću robe.

Šef SOS-zadruge Jurakovič tvrdi kako bi bila laž tvrditi da im cilj nije profit, no naglašava da tim profitom žele potaknuti novo zapošljavanje korisnika pomoći, i to u kompanijama koje će osiguravati proizvode za SOS trgovine. Stoga pozivaju volontere da pomognu u radu trgovina, kako bi se troškovi smanjili na najmanju moguću mjeru. (Novi list)

Prethodni članakHit cijena!?
Sljedeći članakAdris kupio većinski udio u Opresi – najvećem lancu kioska u BiH