Veliki dio slovenske dioničarske javnosti, kao i brojni mediji sumnja da će u ovogodišnjem pokušaju doći do prodaje Mercatora Agrokoru jer Agrokor ne može prikupiti dovoljno novca za kupovinu, a neki mediji čak izvještavaju o događajima koji prognoziraju suprotni scenarij, izvještava ljubljansko Delo.

Agrokor za sada ne komentira navode da je prodaja pala u vodu. Svaki put, preko službe za odnose s javnošću poručuju da je posao na dobrom putu.

Novost u vezi s Agrokorom dolazi iz Londona, a odnosi se na prikupljanje novca i to monetizacijom nekretnina. Agrokor već surađuje s američkim nekretninskim fondom W. P. Carey, specijaliziranim za korporativno financiranje po principu “sale and lease back” (poduzeće proda poslovno potrebne nekretnine i odmah ih uzme nazad u dugoročni najam). Do sada je s njim potpisao dugoročno financiranje za 192 milijuna eura, a najveći dio posla je sklopljen 2010. za distribucijsko-logistički centar Žitnjak (za 77 milijuna eura).

Ivica Todorić je ovih dana potpisao novi ugovor i to s dvjema podružnicama W.C.Careya za pet modernih maloprodajnih trgovina Agrokorovog trgovačkog lanca Konzum u ukupnoj vrijednosti 67 milijuna eura. Tri trgovine su u Zagrebu, po jedna u Splitu i Zadru.

Konzum je, prema izvještajima hrvatskih medija, objekte uzeo u najam za 20 godina. Todorić je, pritom naglasio da ova transakcija ima dugoročni značaj za njegov koncern u trenutku dok se priprema za potencijalno veliku akviziciju i širenje u regiji, pri čemu je mislio na preuzimanje Mercatora, kako je jučer prvi pisao SEEbiz.

Ugovor između prodavatelja Mercatora i Agrokora, po kojem bi ovaj potonji kupio više od 53 posto slovenske kompanije, načelno važi do kraja godine, s mogućnošću produženja, ako do tada ne budu ispunjeni određeni uvjeti. Kako se mogu razumjeti uvjeti ugovora, rokovi se mogu produžiti još do ožujka.

Konačno, regulatori tržišta u Srbiji i u Hrvatskoj neće odlučiti o koncentraciji prije nego u prvim mjesecima naredne godine. Osim toga, nije još završeno restrukturiranje Mercatorovih financijskih obaveza. Što znači da Agrokor ima još neko vrijeme da prikupi oko 240 milijuna eura, koliko treba za kupnju.

I kako je vidljivo, monetizacija nekretnina je jedna od mogućnosti. (SEEbiz / Delo)