Slovenski Dnevnik dobio zabranu pisanja o potencijalnom kupcu Mercatora i Radenske!?

pierpaolo-cerani-ftdSlovenska novinarska zajednica užasnuta je sudskom zabranom listu Dnevnik, koji ubuduće ne smije pisati o talijanskom poduzetniku Pieru Paolu Ceraniju, zainteresiranom za kupnju Mercatora i Radenske čiju je mineralnu vodu namjeravao prodavati u SAD-u.

“Sudsku odredbu poštujemo, ali smo podnijeli žalbu jer mislimo da je povrijeđen interes javnosti i očekujemo da se o žalbi što prije odluči”, rekao je danas urednik ljubljanskog lista Dnevnik Aleksander Žerdin. S redakcijom lista, koja je o talijanskom ulagaču pisala kao o kontroverznom poduzetniku koji je bio upleten u neke međunarodne skandale, solidariziralo se više novinarskih udruga. “Ovakva sudska odredba vraća nas u vrijeme staljinizma”, ustvrdila je u otvorenom pismu Udruga slovenskih novinara i publicista, a postupak protiv lista osudio je i predsjendik Društva novinara Slovenije Grega Repovž koji smatra da za zabranu nije bilo razloga.

“Stvar je apsurdna i služi za podsmijeh našemu političkom i društvenom sustavu”, rekao je Repovž. Dodao je da su formulacije zbog kojih je sud dao embargo na objavu tekstova o Ceraniju uobičajene, te da je talijanski poslovni čovjek u slučaju da ih smatra uvrjedljivima mogao pokrenuti privatnu tužbu, a ne sudski zabranjivati objalvjivanje tekstova. U slučaju da nastavi objavljivati priloge u kojima se spominje talijanski poduzetnik i njegovi navodni financijski skandali, redakciji Dnevnika prijeti najprije kazna od 50.000 eura, a onda i viša sa svakom novom objavom.

Cerani je nedavno od slovenskog tajkuna i nekadašnjeg direktora Pivovarne Laško Boška Šrota za 3 milijuna eura kupio dionice njegovih privatnih tvrtki kojima je kontrolirao Pivovarnu Laško, Mercator, Fructal, Radensku i druge velike kompanije. No, dio medija smatra da je riječ o fiktivnom poslu. Njime bi Šrot, kojemu u Sloveniji najavljuju i suđenje zbog nepravilnosti u privatizaciji, mogao zaobići nadzor slovenskih regulatornih agencija i “parkirati” vlastitu imovinu do koje je do sada došao, tvrde mediji. (H)

Prethodni članakSmanjen gubitak Purisa
Sljedeći članakOtvoren shopping park Supernova Varaždin