dejan-zidan-ftdMinistar Židan smatra problematičnim što Agrokor nije čisto trgovačka kompanija nego “vertikalan sustav” s jakom prehrambenom proizvodnjom

Slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan izjavio je da u sadašnjem trenutku ne može reći bi li bilo bolje da četvrtinu dionica Mercatora koje prodaje Pivovarna Laško (PL) preuzme domaći ili strani kupac, ali je ponovio svoju suzdržanost u pogledu mogućnosti prodaje dionica Mercatora Agrokoru.

“Strani strateški investitor mogao bi biti dobar kupac ako bi podržavao poslovanje Mercatora kao samostalne kompanije i ako ne bi ugrožavao vitalne interese Slovenije u proizvodnji hrane”, izjavio je Židan, a prenosi u utorak slovenska tiskovna agencija STA.

U vezi s ponudom koncerna Agrokor slovenskoj Pivovarni Laško (PL), koja ima 23,34 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, Židan je rekao da je problem u tome što Agrokor nije čisto trgovačka kompanija poput Mercatora nego “vertikalan sustav” s jakom proizvodnjom u sektoru prehrambene industrije.

Zato je Agrokor “logički zainteresiran” da za svoju proizvodnju osigura dodatne trgovačke police u Sloveniji, a to bi po ocjeni Židana moglo ugroziti sadašnje slovenske dobavljače Mercatora.

Inače, Nadzorni odbor Pivovarne Laško (PL) ovog bi tjedna, po najavama, opet trebao raspravljati o tome hoće li svoj 23,34 postotni udio u Mercatoru. (H)