Na meniju hrvatskih kućanstava najčešće se nađu smrznuto povrće i smrznuta riba, dok gotova jela zahvaćaju najmanji broj kućanstava, zasigurno zbog užeg asortimana, no vjerojatno i prehrambenih navika Hrvata koji i dalje preferiraju samostalnu pripremu toplih obroka.

Kategorija smrznute hrane obuhvaća više segmenata – povrće, voće, meso, ribu, proizvode od tijesta i gotova jela. Ukupno 91% hrvatskih kućanstava kupilo je barem jedan smrznuti proizvod u prvih devet mjeseci ove godine. Segment koji je privukao najveći broj kupaca je smrznuto povrće, a slijedi ga smrznuta riba. Gotova jela zahvaćaju najmanji broj kućanstava, zasigurno zbog užeg asortimana, no vjerojatno i prehrambenih navika Hrvata koji i dalje preferiraju samostalnu pripremu toplih obroka. U svim analiziranim kategorijama Ledo je glavni igrač, osim u smrznutom mesu gdje je predvodnik Vindija. Najveći konkurent u kategorijama smrznutog povrća, voća, ribe i tijesta mu je Lidlova robna marka.

USPJEŠNOST TRGOVACA
Kako pojedini trgovac upravlja kategorijom smrznute hrane? Odgovor nudi Share of Wallet analiza kroz koju identificiramo koliko uspješno trgovac upravlja kategorijom smrznute hrane u odnosu na druge kategorije u svom asortimanu. Pritom u ovoj analizi ne uspoređujemo trgovce na način da možemo tvrditi kako je jedan uspješniji od drugoga.

Analizirajući vodećih pet lanaca zaključujemo da Lidl, Kaufland i Konzum uspješno upravljaju kategorijom, tj. imaju veći kategorijski udio u potrošnji kućanstva (Share of Wallet – SOW) u odnosu na svoj ukupni SOW na cjelokupnom tržištu pakirane hrane (CPG). Za uspjeh kategorije u Lidlu zaslužni su smrznuti proizvodi od tijesta, smrznuto povrće i smrznuto voće, dok Kauflandovu uspjehu pridonose smrznuto meso i proizvodi od tijesta.

Konzum je uspješan u upravljanju smrznutim proizvodima od tijesta i smrznutoj ribi. S druge strane, Plodine, Interspar i Tommy imaju neiskorišten potencijal u kategoriji jer im je Share of Wallet indeks u kategoriji smrznute hrane manji od 100. Ukupno 59% kupaca smrznute hrane kupovalo je kategoriju u Konzumu, 51% u Lidlu, 38% u Kauflandu, 30% u Intersparu i 27% u Plodinama. Pritom je Konzum najuspješniji u privlačenju kupaca u smrznutoj ribi, Lidl u voću i tijestu, Kaufland u povrću i tijestu, Plodine u ribi i mesu, a Interspar u povrću.