Snažan oporavak prometa u europskoj maloprodaji u kolovozu

Promet u europskoj maloprodaji snažno se oporavio u kolovozu, izvijestio je danas europski statistički ured Eurostat, budući da su Europljani pojačano kupovali odjeću i obuću i slične neprehrambene proizvode, ali i motorna goriva.

U prosjeku je promet u maloprodaji 28 članica Europske unije u kolovozu poskočio 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je smanjen 0,4 posto. Prošli je puta približno snažan skok zabilježen u prošlogodišnjem svibnju kada je promet poskočio 1,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Najviše je u kolovozu poskočila prodaja neprehrambenih proizvoda, uključujući odjeću i obuću, električne aparate, namještaj, kompjutorsku opremu, knjige i farmaceutske proizvode, za 2,1 posto. Uvećana je i prodaja motornih goriva, za 1,4 posto, dok je prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda gotovo stagnirala.

Među pojedinim zemljama EU-a najveći je skok prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini u kolovozu zabilježen u Njemačkoj i Luksemburgu, za 2,5 posto. Slijede Portugal i Švedska s povećanjem prometa za 2,3 posto i Poljska, gdje je porastao za 2,2 posto. Najveći pad zabilježile su Rumunjska i Slovačka, obje od 0,6 posto.

Podaci za Hrvatsku nisu objavljeni i označeni su kao povjerljivi.

Na godišnjoj je razini promet u maloprodaji EU-a u kolovozu uvećan za 2,5 posto, nakon 0,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najviše je, za 4,9 posto, poskočio promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, dok je u kategoriji prehrambenih i duhanskih proizvoda stagnirao.

Među pojedinim zemljama najveći je skok prometa u maloprodaji na godišnjoj razini zabilježen u Luksemburgu, za 12,5 posto. Slijede Estonija i Velika Britanija s povećanjem od 6,7 odnosno 5,6 posto.

I u eurozoni je promet u maloprodaji u kolovozu zabilježio najsnažniji rast u proteklih nekoliko godina, za 1,2 posto, nakon 0,4-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Na godišnjoj je razini uvećan 1,9 posto, u odnosu na daleko skromniji 0,5-postotni rast u srpnju. (SEEbiz / Hina)