Promet u njemačkoj maloprodaji snažno je pao u prosincu, prkoseći uobičajenim trendovima u posljednjem mjesecu u godini, pokazali su u četvrtak objavljeni preliminarni podaci tamošnjeg državnog ureda za statistiku.

Promet u maloprodaji smanjen je u prosincu 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je njegov najveći pad od prošlogodišnjeg rujna. U studenome je promet porastao 1,9 posto.

Prosinac je tradicionalno mjesec u kojem kupci češće obilaze trgovine radi blagdanskog šopinga. Građani Njemačke su pak u posljednjem mjesecu 2018. manje kupovali hranu, piće i duhan, kao što pokazuje pad prometa u toj kategoriji proizvoda za 1,5 posto.

Još je veći pad zabilježen u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, za čak 2,7 posto. Pritom je prodaja tekstilnih proizvoda, cipela i proizvoda od kože smanjena čak 7,5 posto. Pad je zabilježen i u prodaji putem Interneta, za 0,6 posto.

Na mjesečnoj razini promet u maloprodaji prilagođen za inflaciju smanjen je u prosincu čak 4,3 posto. Destatis je ujedno revidirao podatak za studeni koji sada pokazuje 1,6-postotni rast prodaje.

U cijeloj 2018. godini promet u njemačkoj maloprodaji porastao je 1,2 posto, nakon stagnacije u godini ranije. (Hina/dpa)