Snažan rast prodaje Tescoa u Aziji

Najveći britanski lanac supermarketa Tesco izvijestio je o snažnom rastu prodaje u Južnoj Koreji, Kini i Indiji u okviru nastavljenog širenja na inozemnim tržištima.

tesco-homeplus-midiGrupa sa sjedištem u Cheshuntu trenutno generira 31 posto prihoda i 22 posto dobiti od međunarodnog poslovanja, u usporedbi s 10 i 5 posto prije godinu dana.

U Južnoj Koreji, najvećem tržištu Tescoa izvan Velike Britanije, rast prodaje u devet tjedana zaključno s 31. listopada ubrzan je na 6,7 posto, u usporedbi sa šest posto u prethodnom tromjesečju i 0,6 posto u razdoblju prije toga.

Prodaja u trgovinama otvorenim prije više od godinu dana u Kini skočila je u promatranom razdoblju za 8,3 posto, nakon rasta za 9,3 posto u prethodnom tromjesečju.

U prezentaciji koju je vodio direktor za Aziju i Europu Philip Clarke, koji će u ožujku zamijeniti Sir Terry Leahya na mjestu izvršnog direktora, Tesco je opisao međunarodno poslovanje kao “iznimno važan motor rasta“.

Kompanija je priopćila da će u kratkoročnoj perspektivi dobro poslovati zahvaljujući gospodarskom rastu regije a u dugoročnoj zahvaljujući rastu vrijednosti imovine.

Korejsko ulaganje Tescoa, koji posluje pod imenom Homeplus, naraslo je u 11 godina s dvije trgovine u tvrtku s godišnjim prihodima od 4,5 milijarde funti i dobiti od 287 milijuna funti. To je drugi najveći trgovac u Južnoj Koreji, nakon E-Marta, i trenutno ima 118 hipermarketa i 245 supermarketa. (H)