agrokor-midi-2Međunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Standard & Poor’s (S&P) objavila je danas povećanje izgleda kreditnog rejtinga Agrokoru s „negativnog“ na „stabilan“.

„Ova vijest nova je potvrda povjerenja inozemnih investitora i analitičara u Agrokorovo poslovanje, koje ostvaruje iznimne financijske rezultate čak i u vrlo izazovnim ekonomskim uvjetima te potvrda stabilnosti poslovnog modela“, priopćeno je iz koncerna Agrokor.

S&P navodi da je Agrokor uspio znatno produžiti ročnost svojih obveza i poboljšati likvidnost kroz jačanje bilance izdanjem 400 milijuna eura obveznica s dospijećem 2016. godine te kroz nedavno zaključenje sindiciranog zajma u iznosu od 352 milijuna eura.

Navedeno restrukturiranje bilance rezultiralo je smanjenjem udjela kratkoročnog duga na manje od 30% ukupne zaduženosti. Također, kompanija je povećala operativnu profitabilnost i pokazala snažan kapacitet generiranja novca, što je dokaz otpornosti poslovnog modela na vanjske poremećaje. S&P naglašava da Agrokor uživa veliku podršku međunarodnog bankarskog sustava.

Poslovni profil tvrtke je dodatno poboljšan povećanom geografskom diverzifikacijom poslovanja te snažnim tržišnim pozicijama u gotovo svim segmentima u kojima tvrtka posluje.