Španjolcima se svidjeli hrvatski proizvodi

Agencija za promicanje izvoza i ulaganja objavila je danas rezultate nastupa hrvatskih tvrtki na Sajmu prehrambenih proizvoda Europe Gourmet Food koji se održao u organizaciji najvećega španjolskog lanca El Corte Ingles od 26. veljače do 5. travnja u Španjolskoj i Portugalu.

Hrvatske tvrtke u Španjolskoj i Portugalu predstavljali su Jamnica, Kraš, Maraska, Zvečevo, Klara Marić, Gavrilović, Franck i Istravino. Promocija tih tvrtki osigurala je Agencija za promociju izvoza i ulaganja, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Madridu i Počasni konzulat u Barceloni zajedno s financijskom pomoći od 70 tisuća eura koju je tvrtkama osiguralo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Sudjelovanje tvrtki na sajmu osiguralo je veliku promociju hrvatskim proizvodima na španjolskom i portugalskom tržištu, što potvrđuju i odlične reakcije kupaca na određene proizvode. Sve su tvrtke zadovoljile nastupom, ali tek sad slijede pregovori o ulaganjima i ulasku u sam trgovački lanac na dulje razdoblje, izjavio je ravnatelj APIU-a Slobodan Mikac i dodao da je prodaja bila dobra ako se uzme u obzir kriza koja je pogodila i Španjolsku te zabilježila opći pad prodaje prehrambenih proizvoda od 20 do 30 posto u trgovačkom lancu El Corte Ingles.

Španjolcima su se najviše svidjeli Franckov Tip-top Snack s okusom pizze i hamburgera, Kraševa Jaffa Dorina čokolada i čokoladne napolitanke, tjestenina Proljetni ljiljani i šurle sa šparogama, Maraskini sokovi i Jamničina Jana. Relativno nezapaženo na već prilično zasićenom španjolskom tržištu prošla su alkoholna pića i vina. Španjolski trgovački div koji zapošljava 130 tisuća ljudi i ima 89 supermarketa širom Španjolske i Portugala El Corte Ingles itekako je zainteresiran za nastavak poslovne suradnje s tvrtkama čiji su proizvodi
bili dobro prihvaćeni, ali uz spremnost na dugotrajna zajednička marketinška ulaganja u izabrane proizvode koji bi se prodavali na policama tog najvećeg i najjačeg španjolskog trgovačkog lanca.

slobodan-mikac
Slobodan Mikac

Tvrtke koje odluče nastaviti surađivati s El Corteom moraju biti spremne na dodatno ulaganje u promidžbu svojih proizvoda na španjolskom tržištu da bi njihovo plasiranje bilo što kvalitetnije i, dugoročno gledano, financijski isplativije. Ove je godine Hrvatska bila zemlja partner na tom sajmu.

– Pozivamo sve tvrtke koje žele i mogu ući na španjolsko tržište da nam se jave kako bismo im pomogli u tome – pozvao je sve zainteresirane poduzetnike ravnatelj Slobodan Mikac i dodao da se taj poziv, među ostalim, posebno odnosi na drvni i tekstilni sektor, za koje misle da bi imali najviše uspjeha na tom tržištu. (T.Vi.)