interspar-garden-mall-ftdTrgovački lanac u vlasništvu austrijskog koncerna Spar analizira potencijalne akvizicije, no spreman je i na spajanje, kaže direktor Danijel Vidiš

Trgovački lanac Spar Hrvatska, u 100 postotnom vlasništvu austrijskog koncerna Spar, “otvoren je za potencijalna spajanja i preuzimanja”, izjavio je direktor Danijel Vidiš.

“Kad je riječ o spajanjima i preuzimanjima otvoreni smo za razgovore. U ovom trenutku ne planiramo ništa konkretno no otvoreni smo za sve opcije“, rekao je Vidiš za www.banka.hr.

Dodaje kako je sada “vrijeme kada trgovci preispituju mogućnosti opstanka s obzirom na pad kupovne moći građana, koja se sigurno neće popraviti još dvije-tri godine”.

Nedavno su iz Svjetske banke poručili kako “hrvatsko gospodarstvo ove godine očekuje skroman oporavak”. U siječnju je, pak, stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 19,6 posto, odnosno na zavodu za zapošljavanje bilo je prijavljeno 334.378 osoba.

Spar u Hrvatskoj inače ima 15 hipermarketa i tri supermarketa, a njegov se udio 2009. kretao oko 3 posto.

“Strategija kompanije je gradnja novih objekata i preuzimanje postojećih. Cilj nam je pokriti cijelu Hrvatsku”, naglašava Vidiš. Napominje kako se Spar namjerava širiti i na trgovine koje mogu biti i u stambenim zgradama. “Nismo tip lanca koji ima samo dva formata”, dodaje.

Spar, koji je u Hrvatskoj prisutan deset godina, u svibnju 2009.  preuzeo je tvrtku Ipercoop i njena četiri hipermarketa. Za realizaciju tog posla od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uzet je kredit od 25 milijuna eura, premda je čitav posao koštao nešto više, kaže direktor Spara. U međuvremenu je Ipercoop restrukturiran čime mu je smanjen format.

U prosincu prošle godine generalni direktor tvrtke Spar Hrvatska, Helmut Fenzl, u medijima je spomenuo kako kompanija planira otvarati i male “kvartovske” trgovine te da su neki lokalni trgovci ponudili na prodaju svoje prodavaonice.

Na pitanje o imenima potencijalnih preuzimanja Vidiš tek odgovara: “Analiziramo sve, ima lanaca koje smatramo vrijednima preuzimanja”.

Napominje kako na raspolaganju imaju sredstva za eventualnu kupnju. “Iza nas stoji koncern koji je lani imao 12 milijardi eura prometa, a zadužujemo se kod njih i kod banaka. Koncern će odlučiti kako financirati projekte”, objašnjava.

Spar Hrvatska lani je imao gubitak od oko 15 milijuna eura, a sličan rezultat očekuje i ove godine.

Za očekivati je kako će mete preuzimanja u sektoru trgovine biti trgovci koji se nalaze u problemima, a akteri na tržištu procjenjuju kako će u idućih pet godina doći do konsolidacije. Prema nepotvrđenim informacijama, austrijski Spar godišnje raspolaže s približno 450 milijuna eura namijenjenih ulaganjima u srednjoj Europi. (Bankamagazin)