Spar potiče građane na višekratno korištenje vrećica

Nakon što je prije tri mjeseca prvi u Hrvatskoj u svoju ponudu uveo biorazgradljive vrećice, Spar je učinio još jedan iskorak prema zaštiti okoliša. U želji da smanji potrošnju plastičnih vrećica i kupce uputi da ih višekratno koriste ili zamijene biovrećicama Spar je počeo naplaćivati plastične vrećice po simboličnoj cijeni od 11 lipa po vrećici.

Ovim korakom poručuju iz Spara želi se ograničiti prekomjerno korištenje plastičnih vrećica koje nakon jednokratne upotrebe uglavnom završe u smeću i potom u okolišu. Naime, plastične vrećice koje su se do sada dijelile besplatno na blagajnama kupci su uzimali u velikom broju. Tako je samo u prošloj godini u šest Interspar hipermarketa podijeljeno preko 9,5 milijuna plastičnih vrećica.

Kako bi svojim kupcima ponudio alternativu plastičnim vrećicama Spar je u studenom uveo biorazgradljive vrećice od kukuruznog škroba, kojih je do sada prodano preko 49 tisuća, a u pripremi je višekratna kartonska nosiljka i platnena vrećica. Također, Spar u svojoj ponudi već ima kartonsku nosiljku za vino.

bio-bag2Sparovo nastojanje da ograniči prekomjerno korištenje plastičnih vrećica ima i edukacijski karakter jer se time kupci senzibiliziraju o prekomjernoj potrošnji plastičnih vrećica i potiču na njihovo racionalnije korištenje.

Prema procjeni Zavoda za zaštitu okoliša SAD-a godišnje se u svijetu potroši između 500 i 1000 milijardi plastičnih vrećica, a procjenjuje se da u Hrvatskoj svake godine između 10 i 15 tisuća tona plastičnih vrećica završi u otpadu. Nekontrolirano korištenje, neodgovarajuće zbrinjavanje i masovna proizvodnja plastičnih vrećica glavni su krivci za ugibanje tisuća morskih sisavaca i ptica koje se u njih zapliću ili ih gutaju.