interspar-hipermarket-ftdU godini u kojoj je rast BDP-a iznosio 0%, inflacija 2%, nezaposlenost 18%, u kojoj je kupovna moć iznosila svega 34% europskog prosjeka, neki trgovački lanci profitirali su više od drugih i zabilježili rast tržišnog udjela.

Prema Panelu kućanstava, istraživanju koje provodi GfK, Spar Hrvatska je zabilježio najveći rast tržišnog udjela (za 30%) i to bez značajnijeg ulaganja u nove prodajne objekte.

trgovacki-lanci-hrvatska-2011Tajna značajnijeg rasta Spara je uvjetovana, navode iz GfK, kombinacijom nekoliko čimbenika: privukli su nove kupce (9% povećanje baze kupaca), dok novi i stari kupci u odnosu na 2010. troše više prilikom kupovine i češće idu u kupovinu.

Zanimljivo je da u situaciji podijeljene lojalnosti Spar svakom pojedinom lancu iz Top 10 uzima više kupaca nego što oni uzimaju njemu.

Sličan ali u odnosu na Spar manji rast ostvario je Kaufland (za 15%), dok je Lidl rastao po istoj stopi kao i Kaufland, uz tu razliku što je Lidl otvorio sedam novih diskonata, a Kaufland svega jedan hipermarket.

Osim Spara, Kauflanda i Lidla, godinu su, kada je o tržišnom udjelu riječ, uspješno završili i Konzum, Plodine i Diona, dok su ostali iz Top 15 trgovaca zabilježili pad udjela u 2011. godini, ističe se u istraživanju.

GfK Consumer Panel ili Panel kućanstava je kontinuirano istraživanje koje se u Hrvatskoj provodi od 2000. godine. Podaci se prikupljaju na temelju dnevnika kupovine koji ispunjava 1500 kućanstava u Hrvatskoj. Uzorak je reprezentativan prema regiji, veličini naselja, broju članova kućanstva te broju djece ispod 14 godina.