Sporazum o prekidu štrajka u Osječkoj pivovari

Predstavnici Uprave Osječke pivovare i Hrvatske udruge sindikata (HUS) danas popodne su postigli sporazum o prekidu štrajka, kojeg HUS u toj tvrtki organizira od 24. veljače, i temeljem kojega se sutra treba nastaviti s proizvodnjom, izvijestio je večeras osječki Županijski ured HUS-a.

osjecko-pivoRadnici okupljeni u HUS-u kao većinskom sindikatu u toj tvrtki započeli su štrajk nakon neuspjelog kolektivnog pregovaranja i mirenja s Upravom koja je potpisala kolektivni ugovor s manjinskim sindikatom PPDIV-a. Voditelj toga Ureda Bruno Horvat izjavio je Hini kako je s Upravom postignut dogovor da će se točke kolektivnog ugovora, oko kojih je do sada postignuta suglasnost, odmah primjenjivati, a da će se na ostala prava, oko kojih do sada nije bilo suglasnosti, među kojima je i sporni katalog radnih mjesta, primjenjivati odredbe starog kolektivnog ugovora, dok se s Upravom ne potpiše novi ugovora. Dodao je kako su ovakvim sporazumom stvoreni uvjeti za prekid štrajka, te da se proizvodnja treba nastaviti sutra ujutro.

Predsjednik Uprave i većinski vlasnik tvrtke Ivan Komak kazao je Hini kako je u razgovorima došlo do popuštanja s obje strane te da će se nastaviti razgovori o neusuglašenim pitanjima poput kataloga radnih mjesta, i uz posredovanje osječkog dogradonačelnika Ivana Vrdoljaka, kojega je kao posrednika u razgovorima imenovalo osječko Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV). Ponovio je raniju tvrdnju kako “nitko od radnika neće završiti na ulici”, ali da će nakon štrajka trebati uložiti dosta truda kako bi Osječka pivovara očuvala svoju poziciju na tržištu.  (H)