Tijekom studenog i prosinca prošle godine Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine, turizma, i telekomunikacija Srbije obavila je 586 kontrola prometa mješovite robe u trgovini na malo – prodavaonicama, minimarketima, supermarketima te podnijela 33 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka sudu i 21 rješenje trgovcima.

Te mjere poduzete su zbog kršenja Zakona o trgovini i Zakona o zaštiti potrošača budući da trgovci nisu imali ispravne dokumente za robu koju su stavili u promet, a riječ je najčešće o kavi i odjevnim predmetima. Uočene su i neispravne deklaracije (smrznuta riba) te neizdavanja računa za prodanu robu, objasnili su u Tržišnoj inspekciji.

Također navode kako su u istom razdoblju imali gotovo 400 službenih savjetodavnih posjeta u dijelu organiziranja i oglašavanja prodajnih poticaja u skladu sa Zakonom o trgovini.

“To je preventivno djelovanje koje treba ukazati nadziranim trgovcima na novosti propisane zakonom te ako se propusti eventualno utvrde donijeti preporuke kojima se oni ispravljaju”, dodaju u Inspekciji.

Ako nadzirani subjekt postupi po preporukama, tržišni inspektor neće podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Tržišna inspekcija provodi redovne inspekcijske kontrole u skladu s Godišnjim planom inspekcijskog nadzora tržišne inspekcije, kao i izvanredne inspekcijske kontrole po prijavama potrošača.