Najveći pogon za prikupljanje i plasman meda u Srbiji, “Naš med” u Rači, službeno će biti otvoren krajem ožujka, najavljeno je na otvaranju 12. Državnog pčelarskog sajma u Beogradu. Otvaranjem pogona u Rači, u koji je do sada uloženo oko 1,5 milijuna eura, srpskim pčelarima bit će omogućeno da med izvoze na treća tržišta bez posrednika.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je, otvarajući Sajam, da će uskoro biti izmijenjen pravilnik koji će omogućiti pčelarima da u prodavaonice plasiraju i manje količine meda.

“Izgradnjom tvornice u Rači svi proizvođači će moći dostavljati svoj med i plasirati ga”, rekao je ministar. Nedimović je pozvao kolegu iz Republike Srpske Borisa Pašalića, kao i pčelare iz RS, da rade s kolegama iz Srbije na brendiranju svog meda, tako da Rača postane zajednička baza pčelarima Srbije i RS.

Prema njegovim riječima, otvaranjem pogona u Rači bit će otvorena vrata srpskom medu za proboj na kinesko tržište.

Ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da je u RS prošle godine proizvedeno oko 1.700 tona meda i najavljuje da će se u budućnosti resorno ministarstvo RS dodatno angažirati da se povećaju subvencije za tamošnje pčelare.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović podsjetio je na lošu prošlu godinu za proizvođače meda u Srbiji i rekao da je za pogon u Rači Ministarstvo poljoprivrede Srbije osiguralo 420.000 eura, općina Rača 400.000, Savez 650.000 te da nedostaje još oko 470.000 eura kako bi cijeli projekt bio završen.