Srbijansko ministarstvo ekonomije: Ne diskriminiramo TDR

srbija-dinari-midi1Srbijansko ministarstvo ekonomije priopćilo je kako inicijativa kojom bi uvoznici duhanskih proizvoda morali zamijeniti bankovna jamstva novčanim depozitima ne znači novi fiskalni namet ni diskriminaciju.

To bi za TDR, kako piše B92, značilo da na stalno otvorenom računu u Srbiji ima između 5 i 10 milijuna eura. Davor Tomašković je rekao kako je TDR do sada plaćao 1 posto bankarskih garancija, a sada će plaćati 10 posto kamata godišnje.

U povodu pisma kojim Tvornica duhana Rovinj (TDR) od srbijanske vlade traži da ne donese odluku o zamjeni bankovnog jamstva depozitom u slučajevima kada se markice za trošarinu iznose s teritorija Srbije, ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ističe kako je ta inicijativa potpuno u skladu s pozitivnim propisima Srbije, normama Europske unije i Svjetske trgovinske organizacije te s međunarodnim ugovorima, uključujući i CEFTA-sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Inicijativa ne znači uvođenje novih nameta, nego isključivo i jedino zamjenu jednog mehanizma drugim, tvrdi ministarstvo ekonomije u dopisu koji prenosi televizija B92. Ministarstvo u dopisu poslanom toj televiziji tvrdi i kako nijedan propis CEFTA-sporazuma nije prekršen te da se srbijanska vlada zauzima za njegovu dosljednu provedbu i za hrvatske proizvođače u Srbiji i za srbijanske u Hrvatskoj.

Svrha zamjene bankovnog jamstva depozitom ponajprije jest osigurati čvršća jamstva za osiguranje prihoda države u uvjetima nastavka svjetske gospodarske krize, i to isključivo u slučajevima kada se markice za trošarinu iznose s teritorija Republike Srbije, ističe to ministarstvo. Također navodi kako će predložena obveza uvođenja depozita obuhvatiti sve kompanije koje uvoze cigarete na području Srbije, što uključuje i tri kompanije koje u Srbiji proizvode dio svojeg asortimana – Philip Morris, BAT i JTI te proizvođače koji u Srbiji nemaju proizvodnju, kao što su TDR, Imperial Tobacco i dr.

TDR tvrdi kako nitko neće imati koristi od uredbe i najavljuje pravne akcije protiv srbijanske vlade, a B92 prenosi i izjavu predsjednika uprave Davora Tomaškovića u kojoj najavljuje da će TDR svakako učiniti sve što mu je na raspolaganju u okvirima EU te u lobiranju i objašnjavanju zašto to nije u skladu s propisima.

– Ako se taj propis donese, ta odluka stupi na snagu i mi budemo u diskriminiranom položaju, mi ćemo svakako poduzeti korake prema sudskim tijelima što u Srbiji, što, možda, u Europskoj uniji – rekao je Tomašković.

TDR je u pismu koje je poslao ministarstvu financija Republike Srbije, zbog inicijative srbijanskoga ministarstva ekonomije kojom bi uvoznici duhanskih proizvoda morali zamijeniti bankovna jamstva novčanim depozitima, upozorio kako to uvoznicima, TDR-u i drugima, povećava troškove 20 puta stavljajući ih u potpuno nepovoljan i diskriminirajući položaj na tržištu Srbije. (H)