srbija-trgovina-midiPored velikih trgovaca, u Srbiji posluje između 30.000 i 50.000 samostalnih trgovačkih radnji.

Stručnjaci ocjenjuju kako konkurencija na tržištu postoji, ali je može biti mnogo više kada bi u Srbiji poslovalo više velikih trgovaca posebno diskontnog tipa.

Najveći tržišni udio u Srbiji imaju tri trgovačka lanca: Delhaize Srbija, Mercator-S i Idea, a slijede Dis, Univerexport i Metro, kaže Gordana Hašimbegović, tajnica Udruženja Privredne komore Srbije za trgovinu.

“Nije da nema konkurencije u trgovini u Srbiji, ali bi još bolje bilo da ima nekoliko dobrih igrača. Kako bi ti igrači došli neophodno je da im vlada kaže da su dobrodošli, što ranije nije bio slučaj”, rekao je ekonomista Aleksandar Stevanović.

On smatra kako je potrebno unaprijediti investicijsko okruženje i poslovnu klimu u Srbiji, pojednostaviti proceduru te suzbiti mito i korupciju.

Prema Stevanoviću, Srbiji nedostaju maloprodajni lanci diskontnog tipa kao što je Lidl te elitni lanci poput Spara jer bi “bilo bolje da imamo veći izbor, kao što je slučaj u susjednoj Mađarskoj”.

“Dovoljno je otići samo u Segedin i vidjeti koliko Mađari u jednom malom gradu imaju različitih mogućnosti za kupovinu najrazličitijih roba”, naglasio je.

Što više konkurenata dođe u Srbiju to će nama kao građanima biti bolje, poručio je Stevanović.

Prema ranijim najavama, njemački diskontni trgovački lanac Lidl planira započeti poslovanje u Srbiji.

Trgovina zauzima značajno mjesto u ukupnom gospodarstvu Srbije jer s 11,7 posto sudjeluje u bruto domaćem proizvodu, 19,8 posto u broju zaposlenih, 37,27 posto u ukupnom prihodu i 26,3 posto u ukupnom broju pravnih osoba.

U toj gospodarskoj grani zaposleno je blizu 200.000 radnika pri čemu u malim trgovinama radi više od 140.000 ljudi. (Tanjug)