U odnosu na neke druge kategorije, u sredstvima za čišćenje kućanstva oglašavanje proizvoda sa sniženom cijenom nije toliko izraženo. Ovaj tip promocije, naime, zauzima 39% udjela u broju promocija (2% više nego u ranijih godinu dana), dok je tip promocije proizvoda s redovnom cijenom, unatoč gubitku 3% udjela, i dalje uvjerljivo najzastupljeniji s natpolovičnih 52% udjela.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Sredstva za čišćenje kućanstva” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju veljača 2018. – siječanj 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. U zadnje dvije godine u kategoriji sredstava za čišćenje kućanstva oglašavano je više od 200 marki (robnih i trgovačkih).

STANJE U KATALOZIMA
U posljednjih godinu dana trgovačke su marke ponešto ojačale svoju prisutnost u ovom komunikacijskom kanalu povećavši svoj udio u broju promocija na 12%, što je rast za 2% u odnosu na ranijih 12 mjeseci. Proizvođački brendovi ipak suvereno zapovijedaju ovom kategorijom s dominantnih 88% udjela u broju promocija, a vodeći među njima je brend Arf koji se prilično jasno izdvojio na čelu poretka sa 17% udjela i minimalnim rastom u zadnjih godinu dana.

Čvrsto drugo mjesto s također minimalnim rastom drži Ajax koji je sada na 12% udjela. Ostale marke imaju do 5% udjela te su dosta gusto poredane: Super Jon je u oba godišnja razdoblja imao po 5%, Domestos je sa 6% pao na 4%, Violeta je rasla s 1% na 3%, dok su po 2% udjela ostvarili Mr. Proper, Clin, Sanytol i W5. Ostale marke kumulativno su zauzele 51% udjela u zadnjih 12 mjeseci, što je 3% manje nego u godini prije toga.

Slično kao u poretku vodećih marki i na ljestvici trgovaca jedan se predstavnik dosta izdvaja od pratnje. Metro je sa 17% udjela uvjerljivo naprijed ostvarivši pritom minimalan rast, a slijedi ga na drugom mjestu Tommy s 8% i jednako tako minimalnim rastom na međugodišnjoj razini. Rast s 4% na 5% zabilježili su Interspar i Kaufland, po 4% su ostvarili Plodine (isti udio kao i u ranijoj godini), Müller (+1%) i Lidl (+2%), dok po 3% udjela drže Konzum (+1%), Velpro (-1%) i Bipa (isti udio kao i u ranijoj godini). Ostali trgovci kumulativno su zauzeli 39% udjela u broju promocija, što je 5% manje negoli u prethodnih 12 mjeseci.

U odnosu na neke druge kategorije, u sredstvima za čišćenje kućanstva oglašavanje proizvoda sa sniženom cijenom nije toliko izraženo. Ovaj tip promocije, naime, zauzima 39% udjela u broju promocija (2% više nego u ranijih godinu dana), dok je tip promocije proizvoda s redovnom cijenom, unatoč gubitku 3% udjela, i dalje uvjerljivo najzastupljeniji s natpolovičnih 52% udjela. Ostali tipovi promocije u oba su godišnja razdoblja imali po 8% udjela.

Na kraju, dosta je zanimljivo vidjeti i podjelu prema mjernim jedinicama. Mililitar je tu vodeći s 48% udjela u broju promocija, dok su mjerne jedinice komad s 21% i litar s 19% približno podjednako zastupljeni u oglasima. Manje udjele još drže gram (7%) i kilogram (3%), dok je ostalim mjernim jedinicama pripalo svega 2% udjela u broju promocija.