Za raštimanu hrvatsku privredu, koja tone sve dublje, investicije u Srbiju pokazale su se slamkom spasa, pišu beogradske Novosti.

Tako je prošle godine iz Srbije u Hrvatsku iznijeto oko 120 milijuna eura. Očigledno je da se hrvatski “pohod na istok” i te kako isplatio. Da ga nije bilo, slika hrvatske ekonomije bila bi mnogo crnja, a hrvatski tajkuni znatno siromašniji, zaključuje list.

U Srbiju su posljednjih petnaestak godina ušli svi veliki hrvatski igrači, od “Agrokora”, “Atlantic grupe”, “Podravke”, “Vindije”, “Kraša”, “Lure”, “Croatia osiguranja”, “Nexe grupe”, a u tom je periodu investirano više od 600 milijuna eura. Gotovo 250 hrvatskih kompanija je na razne načine prisutno na srpskom tržištu, a za ekonomistu Ljubu Jurčića to je i maksimum. Dok će nove kompanije dolaziti, mnoge postojeće će odlaziti jer ni na srpskom tržištu nemaju rezultate.

Hrvatski privrednici su prije koju godinu hvalili Europu, vidjevši u ulasku u EU šansu da se napokon “odvoje” od Balkana. Sada svi ćute, nema više veličanja Europe i oni koji nešto uspješno rade u Hrvatskoj grčevito se okreću regionu, od BiH do Srbije i Makedonije. Najmoćniji, poput Ivice Todorića i Emila Tedeschija, i do sada su ulagali velike novce u Srbiji, ali imaju i nove planove. Pogotovo što je poslovanje u Srbiji još uvijek znatno jeftinije nego u Hrvatskoj jer su plaće radnicima i dvostruko niže, a tržište veće i agilnije.

Ali, nije sve tako blistavo ni s hrvatskim investicijama u Srbiji. Posljednjih godina dvadesetak kompanija otišlo je u stečaj ili su blokirane, gotovo tridesetak registriranih kompanija nije pokrenulo proizvodnju i poslovanje, a 25 hrvatskih kompanija je vodilo i vode sudske sporove koji su doveli i do velikog pada aktivnosti.

Ako se uzme kriterij da se uspješnom kompanijom smatra ona koja zapošljava najmanje deset ljudi i ima godišnji prihod od 100.000 eura, onda je svega pedesetak hrvatskih ozbiljnijih kompanija na srpskom tržištu. Hrvati, s druge strane, tvrde da su ozbiljniji i kvalitetniji investitori od Slovenaca, koji su uložili manje novaca, a kupili više kompanija i vode manje brige za radnike.

Hrvati su sada u odnosu na Srbe u još jednoj prednosti, a to je članstvo u Europskoj uniji. Pokazalo se to i nedavno kod “Tvornice duhana Rovinj”, koja je uspješno izlobirala podršku Europske komisije za povoljniji plasman cigareta na srpsko tržište, iako je Hrvatska istupila iz CEFTA-e.

Bit će toga u narednom periodu i mnogo više jer će Hrvatska kao članica EU imati podršku Bruxellesa mnogo veću nego Srbija koju europski put tek čeka. Za svaki ozbiljniji problem hrvatskih investitora na srpskom tržištu Zagreb će zatražiti pomoć i intervenciju Bruxellesa, zaključuje list. (Novosti.rs)