Stagnacija prihoda Metroa u božićnom tromjesečju

Njemačka maloprodajna tvrtka Metro preliminarno je izvijestila da su joj prihodi u božićnom tromjesečju stagnirali budući da je pad na ruskom tržištu neutralizirao bolje rezultate u matičnoj Njemačkoj.

U prvom fiskalnom tromjesečju do kraja prošle godine kompanija je zabilježila prihode od 10,1 milijardi eura, što je na razini istog razdoblja godine ranije.

Prilagođeni za promjenu u veličini prodajne površine, porasli su 0,8 posto, navodi se u priopćenju njemačke tvrtke.

Pritom je odjel veleprodaje u Rusiji zabilježio 9-postotni pad prodaje. Na matičnom njemačkom tržištu porasla je oko dva posto.

Metroovo poslovanje s veleprodajom u Rusiji tradicionalno generira značajan dio godišnje operativne dobiti i prije krize u Ukrajini i sankcija Zapada koje su podvrgle pritisku rusko gospodarstvo u kompaniji su razmatrali mogućnost uvrštenja njegovih dionica u burzovnu kotaciju.

“Iza nas je solidno božićno tromjesečje u izazovnom tržišnom okruženju”, konstatira u priopćenju predsjednik izvršnog odbora Olaf Koch.

“Prihodi grupe u prvom tromjesečju u skladu su s našom prognozom za cijelu financijsku godinu”, ističe Koch.

U grupi su procijenili da bi se u fiskalnoj 2017/2018. godini rast prihoda u najmanju ruku mogao izjednačiti s onim u 2016/2017. kada su uvećani 1,1 posto.

Kompletno poslovno izvješće za prvo fiskalno tromjesečje zaključeno u prosincu 2017. bit će objavljeno sredinom veljače. (Hina)