Promet u maloprodaji na razini Europske unije u srpnju je drugi mjesec zaredom stagnirao na mjesečnoj razini, dok je na godišnjoj nastavio rasti nepromijenjenom dinamikom, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji na razini EU-a u srpnju je stagnirao u usporedbi s mjesecom ranije, kad je također ostao nepromijenjen na mjesečnoj razini, pokazali su u srijedu podaci europskog statističkog ureda.

Promet je porastao samo u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 0,5 posto, dok je na benzinskim crpkama pao za 0,9 posto a u kategoriji hrane, pića i duhana za 0,3 posto. U eurozoni je promet od trgovine na malo u srpnju skliznuo za 0,2 posto prema mjesecu ranije, kad je bio uvećan 0,3 posto, pokazalo je izvješće.

I u eurozoni je promet porastao samo u kategoriji neprahrambenih proizvoda, za 0,4 posto, dok je pao na benzinskim crpkama, za 0,7 posto, i u trgovini na malo hranom, pićima i duhanom, za 0,6 posto.

Među zemljama članicama najviše je u srpnju pao promet u maloprodaji u Belgiji, za 2,1 posto, te u Portugalu i Švedskoj, za po jedan posto. Najveći rast zabilježen je u Slovačkoj i Estoniji, za po 1,1 posto, te u Velikoj Britaniji, za 0,8 posto.

Na godišnjoj je razini promet u maloprodaji na razini EU-a u srpnju porastao dva posto, nakon 2,1-postotnog u prethodnom mjesecu, pokazuje izvješće Eurostata. Pritom je u trgovini na malo motornim gorivima promet porastao za 2,1 posto, neprehrambenim proizvodima za 1,9 posto, a hranom, pićima i duhanom za 1,8 posto.

U eurozoni je promet u maloprodaji u srpnju porastao za 1,1 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Najveći je rast prometa zabilježen u kategoriji hrane, pića i duhana, za 1,4 posto, a slijede motorna goriva s rastom prometa za 1,3 posto te neprehrambeni proizvodi, s rastom prometa od 0,9 posto.

Među zemljama članicama najveći je skok prometa na godišnjoj razini u sprnju zabilježila Poljska, od 7,7 posto, a slijede Litva i Irska, s većim prometom za 7,2 posto i 6,6 posto. Najveći pad prometa zabilježen je na Malti, za 2,6 posto, u Švedskoj, za 1,1 posto, te u Austriji, za jedan posto. (Hina)