Stiže nam revolucija u pakiranju jaja?

Dizajn utječe na svaki aspekt našeg života, od kompjuterskog sučelja pa sve do načina na koji su upakirane namirnice koje kupujemo u trgovinama. Kao dio projekta BBC “Future Imagineering” u kojem su dizajneri imali priliku ponovno osmisliti svakodnevne objekte, istaknula se dizajnerica iz Mađarske koja je uspjela unaprijediti nešto što se nije mijenjalo desetljećima.

Dok su se brojne ambalaže za namirnice vremenom mijenjale, skromno kartonsko pakovanje za jaja ostalo je nepromijenjeno. Mađarska studentica dizajna Eva Valicsek uspjela je stvoriti adekvatnu zamjenu. Njen koncept za kartonsku kutiju za jaja budućnosti napravljen je od kartona i gumice. Iako je prvobitno bio namijenjen fakultetskom projektu, njen dizajn skrenuo je pažnju i pojedinih kompanija.

“Promatrala sam postojeća pakiranja za jaja i otkrila da sva imaju brojne nedostatke. Ono što je najvažnije, postojeće kutije ne mogu biti prilagođene veličini jaja u njima – manja jaja mogu se prevrnuti ili puknuti”, izjavila je Eva i dodala:

“Željela sam dizajnirati fleksibilnu kutiju koja bi odgovarala različitim veličinama jaja. Napravila sam mnogo verzija dok nisam stvorila pravi oblik. Tijekom eksperimentiranja slučajno sam naišla na gumicu koja se nalazila na mom stolu. Tada sam shvatila da sam pronašla savršeno rješenje. Međutim, svi koji se brinu za sigurnost svojih jaja možda ipak neće biti oduševljeni otvorenom kutijom, ali Eva vjeruje da je njen dizajn dovoljno robustan da ih zaštiti. Jaja su čvrsto spremljena u kutiji zahvaljujući fleksibilnoj gumici. Možete je micati s jedne strane na drugu i jaja se neće slomiti niti ispasti.”

Eva tvrdi da je kutija i dalje samo ideja a ne gotov proizvod, ali svoj interes pokazalo je nekoliko kompanija među kojima se nalazi i proizvođač iz Hrvatske s kojim je trenutno u pregovorima. (Business.hr)