Stopa nezaposlenosti pala peti mjesec zaredom, na 13,6 posto

stopa-nezaposlenosti-midiStopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj pala je u lipnju na 13,6 posto, s 14,4 posto mjesec dana prije, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Osim što je u odnosu na prethodni mjesec pala za 0,8 postotnih bodova, u odnosu na lipanj prošle godine stopa nezaposlenosti pala je za 2,5 postotnih bodova.

Pad stope nezaposlenosti peti mjesec zaredom bio je očekivan, s obzirom da su nedavno objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazali da je krajem lipnja bila registrirana 219.491 nezaposlena osoba, što je 12.836 osoba ili 5,5 posto manje u odnosu na svibanj.

Time je peti mjesec zaredom zabilježen pad broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. U odnosu na lipanj prošle godine, pak, broj nezaposlenih s kraja lipnja ove godine niži je za 15,6 posto, odnosno nezaposlenih je 40.582 manje.

Današnji podaci s internetskih stranica HZZ-a pokazuju da je trenutno bez posla 218.814 osoba, što je oko 600 osoba manje nego krajem prošloga mjeseca. (SEEbiz.eu/Hina)