Stožice: Delta otpala, traži se novi investitor

Predstavnici slovenske firme “Grep” iza zatvorenih vrata razgovaraju s potencijalnim novim investitorom centra “Stožice”, pošto srpska kompanija “Delta holding” Miroslava Miškovića nije do isteka predviđenog roka uplatila 19 milijuna eura.

Poslije nekoliko neuspješnih pokušaja da sa Delta Holdingom uđe na slovensko tržište, Mišković je prošle godine na javnom nadmetanju najzad ostvario tu želju čija realizacija po svoj prilici i ovoga puta pada u vodu, javlja RTS.

U ponoć je istekao rok koji je dao gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković za isplatu 19 milijuna eura za ugovorenu gradnju centra “Stožice”, koji bi uključivao sportski stadion i najveći trgovački centar u Sloveniji.

Janković je također pozdravio potez firme “Grepa”, ali nije otkrio tko je potencijalni investitor umjesto “Delte”.

“Delta” je do sada od obaveznih dvadeset uplatila pet milijuna eura, dok za ostatak slovenski “Grep” nema bankarsku garanciju, već bi razliku morao potraživati preko srpskih sudova, a za odstupanje od projekta u potpisanom ugovoru predviđena je kazna od 20 milijuna eura bez PDV-a.

U Ljubljani je 5. kolovoza prošle godine uz veliku medijsku pompu potpisan sporazum “Delte” i firme “Grep”.

Direktor “Grepa” Uroš Ogrin kaže da sa “Deltom” ima ugovor o izgradnji objekta vrijednog 232 milijuna eura i da ugovor nije podijeljen na sportski i trgovački dio.

U objavi “Delta Holdinga” navodi se da je njena firma “Delta Real Estate”, potpisala ugovor sa “Grepom” o financiranju gradnje trgovačkog dijela centra u Ljubljani, a sportski dio “Stožica” nije u sastavu tog ugovora, tako da ni “Delta Real Esate” nije ugovorni financijer tog dijela projekta.

Ljubljana ima bankarsku garanciju “Grepa” od 25 milijuna eura, koja bi se mogla unovčiti, ako stadion i dvorana ne budu izgrađeni do 30. lipnja 2010. godine.

Zbog toga “Grep” nije mogao prihvatiti želju “Delte” da se početak gradnje prolongira, jer se “situacija na svjetskom tržištu dramatično promijenila u odnosu na trenutak sklapanja ugovora”. (SEEbiz / Fena)