U medijima i stručnoj javnosti neke se gospodarske djelatnosti manje spominju i obrađuju od drugih, iako i za njih postoje poticaji. Među njima je svakako i uslužna djelatnost

strategija poslovanjaEU fondovi i bespovratna sredstva općenito, danas su vrlo popularna tema.

Svakodnevno čitamo koliko smo uspjeli povući iz EU fondova, koliko nismo (a mogli smo), tko je za to zaslužan, tko je za to odgovoran itd.

Uzmite bilo koji dnevni list i vjerojatno ćete naći neki članak o tome. Međutim, kada promatramo kvalitetu pisanog sadržaja koji se objavljuje na tu temu, često možemo primijetiti da je riječ o recikliranom materijalu.

Tako npr. često možemo čitati raznorazne sektorske analize bespovratnih sredstava, tko može povući bespovratna sredstva i koliko, nabrajaju se primjeri dobre prakse itd. Sve to stvara jedan dojam da tih poticaja ima napretek. A ipak, kada razgovarate s prosječnim privatnim poduzetnikom i pitate ga što misli o bespovratnim poticajima, najčešće možete čuti “nema toga za moju djelatnost”.

lead1Problem je upravo u tome da se neke djelatnosti manje spominju i obrađuju u medijima od drugih, iako i za njih postoje poticaji. Među njima je svakako i uslužna djelatnost.

Europska unija je najveći svjetski donator bespovratnih sredstava jer gotovo jednu trećinu svojeg ukupnog proračuna plasira natrag u gospodarstvo u obliku bespovratnih poticaja. Hrvatskoj kao članici Europske unije omogućeno je sudjelovanje na mnogim takvim programima i to ne treba zanemariti. Pa, da razuvjerimo one nevjerne, krenimo redom u malu retrospektivu onog što je dostupno za sve one koji se primarno bave uslužnom djelatnošću.

PODUZETNIČKI IMPULS I IKT
Za početak, krenimo od najpoznatijeg domaćeg programa dodjele bespovratnih sredstava pod imenom “Poduzetnički impuls 2015.”, koji je od ove godine pokrenuo zaseban program pod nazivom “Jačanje poticanja uslužnih djelatnosti”.

Ovogodišnji “Impuls” osmišljen je u dva pozivna javna natječaja, gdje je upravo nedavno dodijeljeno prvih 5 milijuna kuna tvrtkama iz ovog segmenta, dok se rezultati drugog kruga (koji je bio objavljen u srpnju i otvoren za prijave do 3. kolovoza), očekuju u sljedećim mjesecima. Istina, “Poduzetnički impuls” je domaći program koji u odnosu na EU izvore izgleda skromno, ali uvrštavanje uslužnih djelatnosti u zaseban program poticanja predstavlja veliki pomak.

U najavi je i otvaranje novog IKT natječaja, koji će u ovoj objavi biti prvenstveno namijenjen tvrtkama s tzv. potpomognutih područja (područje RH koje prema stupnju razvijenosti značajno zaostaje za nacionalnim prosjekom), a potiče jačanje konkurentnosti kroz ulaganja u informatičke i komunikacijske tehnologije.

Ovaj natječaj je vrlo atraktivan za sve one koji imaju realne potrebe za ulaganja u hardver i softver, a stope bespovratnih sredstava sežu do visokih 90 posto. Visina poticaja bit će od minimalnih 150.000 kuna do visokih 750.000 kuna, što će vjerojatno isključiti one sa skromnijim potrebama, no za sve one koji su spremni na ubrzani rast i razvoj, ovaj Javni poziv je ozbiljna prilika. Poticaj će biti dostupan i za razne uslužne djelatnosti, ali za detalje ćemo trebati pričekati do njegove objave.

Za sve turističke uslužne djelatnosti, već drugu godinu za redom otvara se vrlo bogati program usmjeren jačanju konkurentnosti turizma, financiran iz europskog Fonda za regionalni razvoj (EFRD). Iako su stope sufinanciranja do 45 posto, prihvatljivi su svi kapitalni projekti koji uključuju izgradnju, obnovu ili adaptaciju hotelskih i sličnih kapaciteta, što ovaj program čini vrlo zanimljivim.

Sličan program iz europskog poljoprivrednog Fonda za ruralni razvoj (EAFRD) potiče turističke aktivnosti u ruralnim krajevima, a pored izgradnje smještajnih kapaciteta prihvatljive su i investicije izgradnje domova za starije i nemoćne, dječjih vrtića i tome slično.

POTICAJI GRADA ZAGREBA
Grad Zagreb kao gospodarsko središte Hrvatske već dugi niz godina samostalno podupire svoje poduzetnike, a tako je i ove godine. Pored dosad objavljenih natječaja usmjerenih obrtnicima i mikro poduzetnicima, sredinom kolovoza objavljen je i vrlo atraktivan javni natječaj koji potiče internacionalizaciju poslovanja malih i srednjih poduzetnika kroz marketinške aktivnosti.

Shopping cart full of moneyKoncepcijski, ovaj natječaj je zaista kvalitetno postavljen jer podupire gotovo sve aktivnosti koje vam padaju na pamet kada je u pitanju marketing, a sa stopom sufinanciranja od 70 posto i iznosima potpore do 750.000 kuna, smatram ga nezaobilaznim.

Grad Zagreb je išao toliko daleko da se potrudio kreirati i listu konzultantskih tvrtki koje poduzetnicima mogu pomoći u planiranju i realizaciji izvozne strategije na kojoj se trenutno nalazi pet renomiranih tvrtki.

Natječaj je otvoren do 1. studenog pa stoga požurite. I da, većina uslužnih djelatnosti prihvatljive su za natjecanje.

USLUŽNE DJELATNOSTI
Iako su istraživačke i razvojne aktivnosti prvenstveno vezane uz proizvodno-prerađivački i obrazovni segment poduzetništva, ne treba podcjenjivati uslužne djelatnosti i njihov inovativni potencijal. Stoga, obratite pozornost i na natječaje u režiji HAMAG-BICRO-a.

Podupiranjem tehnološke inovacije u gospodarstvu i znanstvenim ustanovama nastoji se potaknuti gospodarski rast. Tu su natječaji poput “EUREKA-e” koji je namijenjen upravo malom i srednjem poduzetništvu i suradnji s međunarodnim partnerima u njihovim istraživačko razvojnim aktivnostima. Maksimalni iznos bespovratne potpore po pojedinom projektu iznosi najviše 150.000 eura ili do 50 posto udjela hrvatskog partnera na projektu, ovisno što je manje.

lead2Zatim, natječaj “EUROSTARS” koji podupire istraživanje i razvoj koji nastaje u suradnji minimalno dvije zemlje članice programa, uz potporu do 200.000 eura i visinom poticaja do 70 posto.

“RAZUM” je program koji osigurava početno financiranje novoosnovanih poduzeća ili početno financiranje razvoja novog proizvoda ili usluge u postojećim malim i srednjim poduzećima. Specifičnost ovog natječaj jest da se dodjeljuju tzv. uvjetni krediti za pretkomercijalne projekte, maksimalno do 9 milijuna kuna te najviše 70 posto potrebnih sredstava koje osigurava program “RAZUM”, dok se preostalih 30 posto financira iz privatnih izvora. Nadalje, tu su i drugi programi poput “IRCRO-a” i “PoC-a” (detalje predlažem da potražite na stranicama HAMAG-BICRO-a).

U najavi je i EU natječaj koji podupire uvođenje standardizacije u poslovanje, poput certificiranja poslovnih procesa namijenjenih jačanju konkurentnosti na međunarodnom tržištu. Stopa sufinanciranja je ponovno vrlo visoka (70 posto). Međutim, i ovaj natječaj spada u red EU financiranih programa, čime se njegova priprema smatra složenom i preporučuje se onim poduzetnicima koji imaju velike potrebe za standardizacijom.

Program “ERASMUS for ENTREPRENEURS” predstavlja relativno slabo iskorišten program koji mladim poduzetnicima omogućuje odlazak u druge zemlje s ciljem stjecanja iskustva za pokretanje vlastitog poslovanja. Tvrtku domaćina možete pronaći samostalno ili putem Erasmus programa, a impresije dosadašnjih polaznika ovog programa su više nego pozitivne.

TREBA BITI UPORAN
Ako svi gore navedeni programi nisu dovoljni, spomenut ću i natječaje hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), a koji podupiru razne aktivnosti iz domene energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Takvi natječaji orijentirani su na smanjenje potrošnje energenata i povećanje konkurentnosti kroz ostvarenje ušteda. Tako, na primjer, sufinancira se izrada energetskih pregleda za male, srednje i velike poduzetnike, zamjena sustava grijanja/hlađenja, energetska obnova, uvođenje obnovljivih izvora energije poput solarnih kolektora, fotonaponskih sustava ili dizalica topline i tome slično.

Nije zgorega napomenuti da su veliki poduzetnici dužni do 5. prosinca 2015. napraviti specifičan energetski pregled za velike poduzetnike, koji se često zamjenjuje s klasičnim energetskim pregledima u zgradarstvu. Bitno je napomenuti da u tu kategoriju spadaju i veliki trgovački i ugostiteljski lanci te svi ostali koji udovoljavaju kriteriju velikih poduzeća.

Iako nismo spomenuli baš sve poticaje koji su dostupni, nadam se da će se mnogi od Vas ohrabriti i započeti s pripremom svojih prijava. Iako ne postoje garancije da ćete uspjeti od prve, zlatno pravilo je – ne odustati već biti uporan. Stoga, planirajte buduće aktivnosti, koristite sve raspoložive resurse i jedino tako možete ostvariti uspjeh i povećati svoju konkurentnost. Sretno!

mr.sc.jozo bevanda